Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Celje prejelo najprestižnejšo nagrado na področju konservatorstva v Evropi

Na včerajšnji slovesnosti v Parizu je župan Mestne občine Celje prevzel nagrado European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019 za Paviljon za prezentacijo arheologije na Glavnem trgu. To je najprestižnejša nagrada, ki jo lahko mesto dobi za področje konservatorstva.

Bojan Šrot, župan: »Ponosen sem, da je Celje prejemnik tega prestižnega priznanja in globoko prepričan, da si ga tudi zasluži. Celje je mesto, ki že od nekdaj zelo ceni svojo kulturno-zgodovinsko dediščino. Imamo kaj pokazati – tako iz obdobja rimske Celeia, ki so ji rekli tudi Troia Secunda, kot iz srednjeveškega obdobja, ko so območju vladali znameniti grofje in knezi Celjski.

Ponosen sem, da smo pri prezentaciji ostankov dveh razkošno okrašenih rimskih vil našli najboljši način in najboljšo pot. Paviljon za prezentacijo arheologije, v katerem domuje tudi turistično-informacijski center, je mojstrovina. Zahvaljujem se vsem, ki so k temu pripomogli ter vsem, ki so prepoznali izjemnost in edinstvenost prezentacije in nam podelili to priznanje. S spoštovanjem do zgodovine in z odločnim pogledom naprej bomo tudi v prihodnosti gradili na veličastnih temeljih naših prednikov.«Paviljon za prezentacijo arheologije na Glavnem trgu smo odprli septembra 2016. Širši javnosti predstavlja arheološko zbirko, najdeno med obnovo starega mestnega jedra, med drugi ostanke dveh bogato okrašenih rimskih vil. Pomen odkritih arheoloških ostalin je izjemen v širšem slovenskem in v evropskem prostoru, saj so nova odkritja močno spremenila sliko antične Celeie ter povsem na novo zarisala zemljevid poznoantičnega in tudi srednjeveškega obdobja.Prejeta nagrada nas spet umešča na evropski zemljevid najdragocenejših zgodovinskih odkritij. Gre za najvišje priznanje za projekte na področju konservatorstva (in kulturne dediščine) v Evropi. Je še en dokaz, da je zgodovina v Celju pisala velike zgodbe in da imamo v Celju ljudi, ki znajo ostanke veličastne preteklosti ohraniti in prikazati na najboljši možen način. Pavilijon je zasnoval arhitekt Nande Korpnik, pomembno vlogo pa so pri prezentaciji imeli strokovnjaki iz Pokrajinskega muzeja Celje in celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Republike Slovenije.


Celjski projekt je med 25-imi nagrajenci iz 16-ih držav.
Na slovesnosti, ki bo 13. novembra 2019 na Glavnem trgu, bomo odkrili obeležje, ki simbolizira prejeto nagrado.

Več o podelitvi in ostalih prejemnikih: https://www.europanostra.org/2019-grand-prix-winners-announced/ 

Oglejte si tudi