Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Zgodovinski uspeh Celjanov na matematični olimpijadi

27. septembra se je končala 61. mednarodna matematična olimpijada, ki bi bila morala potekati v ruskem Sankt Petersburgu, a so jo zaradi epidemije covida-19 najprej preložili na september, kasneje pa spremenili v spletni format tekmovanja. Slovenija je na tekmovanju dosegla zgodovinski uspeh, saj je osvojila po eno zlato, srebro in bronasto medaljo ter tri pohvale.

Zlato je osvojil Luka Horjak (I. gimnazija v Celju), ki je bil v absolutnem seštevku s 33 točkami (od 42 dosegljivih) 22. izmed skoraj 600 tekmovalcev. Uspeh so dopolnili Lovro Drofenik (I. gimnazija v Celju) s srebrom, Job Petrovčič (Gimnazija Vič) z bronom ter Jan Genc (II. gimnazija Maribor), Tevž Lotrič (Gimnazija Kranj) in Jaka Vrhovnik (I. gimnazija v Celju), ki so vsi dobili pohvale. To je sploh prva zlata medalja za samostojno Slovenijo na matematičnih olimpijadah.

Letos je Slovenija na tekmovanje poslala zelo izkušeno ekipo, saj je bil Luka Horjak na tekmovanju že četrtič (2017 bron, 2018 srebro, 2019 srebro), Lovro Drofenik tretjič (2018 pohvala, 2019 bron), Tevž Lotrič (2019 pohvala) in Jaka Vrhovnik (pohvala) pa drugič. A za vse je bilo to prvo virtualno tekmovanje, ki je potekalo po celem svetu praktično hkrati. Ker traja tekmovanje dva dni po 4 ure in pol, kar imajo tekmovalci na voljo za tri naloge vsak dan, se je moralo povsod po svetu tekmovanje začeti z največ tolikšno časovno razliko. Celotno tekmovanje je tako trajalo devet ur. S tem so zagotovili, da so prvi tekmovalci na Novi Zelandiji ravno zaključevali, ko so se zadnji ravno usedli za pole. Novozelandci so zaključili ob polnoči po lokalnem času, medtem ko so Američani v Oregonu začeli ob 5. uri zjutaj. V vsaki državi je bil prisoten opazovalec iz nevtralne države, hkrati pa je bilo v videoprenosu možno preverjati potek tekmovanja.
Niso pa bile letošnje naloge zato nič lažje. Edini, ki je dosegel vse točke, je bil Jinmin Li s Kitajske. Tudi na drugem in tretjem mestu sta bila kitajska tekmovalca, četrto mesto pa je osvojil Samuel Rosiar iz Češke. V ekipnem seštevku je zmagala Kitajska s petimi zlatimi medaljami in eno srebrno, sledijo pa ZDA s tremi zlatimi in tremi srebrnimi medaljami ter Rusija z dvema zlatima medaljama in štirimi bronastimi medaljami. Naloge, tudi v vseh prevodih, si je že možno pogledati na strežnikih.

 

Besedilo: Matej Huš za Slo-Tech

Fotografija: arhiv I. gimnazije v Celju

Oglejte si tudi