Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
24°C
5°C
Oceni objavo

Z »Dnevom brez avtomobila« končali Evropski teden mobilnosti v Celju

Celje, 22. september 2022 -  Z zaključno prireditvijo, »Dan brez avtomobila« (oziroma uradno »2. Parkirni dan«), ki je postregla z živahnim dogajanjem na za promet popolnoma zaprtem delu Prešernove ulice, smo dopoldan sklenili letošnji program Evropskega tedna mobilnosti (ETM) v Celju. 


V sklopu programa na Prešernovi ulici, ki je bila za promet zaprta od 9. do 13. ure, smo predstavili javni mestni potniški promet Celebus sistem javne izposoje koles – KolesCE in  še nekaj drugih storitev s področja trajnostne mobilnosti, kot sta na primer brezogljična dostava Pošte Slovenije in Prostofer. Pripravili smo prometni poligon in predstavljali varno uporabo e-skiroja, svoje stojnice so imeli policija, ki je podajala koristne informacije o varnosti v prometu, Center za krepitev zdravja ZD Celje, kjer so se obiskovalci lahko seznanili s programi za zdrav življenjski slog in Tehnopark Celje, kjer so predstavljali svoje zanimive projekte itn.  

Prešernova ulica pa je bila predvsem v znamenju otrok iz celjskih osnovnih šol in vrtcev, ki so s poslikavami parkirišč, talnimi igrami, razstavo risbic in drugimi aktivnostmi popestrili dogajanje na ulici. 

Letošnjega programa žal nismo uspeli izvesti v celoti, zaradi slabega vremena je odpadlo nekaj dogodkov, ki smo jih načrtovali za pretekli konec tedna. Na to soboto pa je prestavljen projekt Celjskega mladinskega centra (MCC) S KolesCEm na pot, ki vključuje kolesarjenje na treh različno zahtevnih trasah (Viseči most, Šmartinsko jezero, Celje-Laško-Rimske Toplice). 


Izjavi ob zaključku ETM: 

Miran Gaberšek, vodja projekta ETM na Mestni občini Celje: 
»Danes nas je pričakal čudovit dan in takšen je bil tudi odziv vseh udeležencev dogodka. Največ je bilo otrok iz osnovnih šol in vrtcev, prišli so tudi dijaki in starejši ter ostali občani. Cilj današnjega dogodka in projekta ETM je bil dosežen, saj smo ljudem predstavili, da lahko cesto in ulico namenimo tudi drugim vsebinam in ne le avtomobilom in parkiriščem. Veselimo se prihodnjih dogodkov s področja trajnostne mobilnosti. »


Anja Zagomilšek, Zavod Vozim, zavod za inovativno izobraževanje: 
»Menim, da je bil letošnji že 21. Evropski teden mobilnosti v Mestni občini Celje ponovno odlično izveden. Vesela sem, da se je pridružilo zelo veliko udeležencev, ki so nagovarjali različne ciljne skupine. Na zaključku ETM je bilo prisotnih veliko šol in vrtcev. prišlo je 262 otrok in 30 spremljevalcev. Na ulici, ki smo jo zaprli za avtomobile, so se zvrstile številne aktivnosti, na njej smo otrokom pripravili igrišča.  

V sklopu letošnjega programa ETM smo včeraj v prostorih Celjskega mladinskega centra izvedli t. i. »Strukturiran dialog z mladimi na temo spodbujanja trajnostne mobilnosti med mladimi«. Na pogovoru so dijaki predstavili številne zanimive ideje s področja trajnostne mobilnosti. 
Letošnji program Evropskega tedna mobilnosti v Celju je na podlagi programskih usmeritev Mestne občine Celje pripravil Zavod Vozim, v sodelovanju s številnimi drugimi ustanovami, organizacijami in podjetji: Nomagom, Celjskim mladinskim centrom, Zavodom Celeia Celje, Tehnoparkom Celje, Ljudsko univerzo Celje, JZ Socio, Muzejem novejše zgodovine Celje, ZD Celje, Policijsko upravo Celje, Pošto Slovenije, ZŠAM Celje itn. 

Oglejte si tudi