Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Ob odprtju razstave Jože Plečnik in Praga je Celje danes obiskal veleposlanik Češke republike

Celje, 22. januar 2021 – Ob postavitvi razstave Jože Plečnik in Praga, ki bo na Krekovem trgu v Celju na ogled do 22. februarja, je Celje danes obiskal veleposlanik Češke republike v Sloveniji Nj. Eks. Juraj Chmiel.  Znani slovenski arhitekt Jože Plečnik (1872-1957) se je namreč s svojimi izjemnimi deli neizbrisno zapisal tudi v zgodovine Prage in češke arhitekture. Zasnoval je preureditev in opremo zasebnih predsedniških prostorov Praškega gradu in rimsko katoliško cerkev Srca Jezusovega. Bil je profesor na Umetniško obrtni šoli v Pragi, kjer je vzgojil več kot 50 vodilnih čeških arhitektov.

Razstava predstavlja to pomembno poglavje Plečnikovega življenja. Na 22 panojih so fotografije, kratki opisi in citati sodobnikov ter Plečnikovih interpretov. Avtor razstave je Vladimir Šlapeta, profesor arhitekture na Češkem in eden najbolj znanih čeških arhitektov, nastala pa je na pobudo Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike. Razstava je že bila na ogled v Ljubljani, zdaj pa imamo priložnost, da izjemno Plečnikovo delo – pa čeprav samo na fotografijah – občudujemo tudi v Celju. Verjamemo, da si bodo Celjani razstavo z veseljem ogledali.


Veleposlanik Nj. Eks. Juraj Chmiel si je razstavo na Krekovem trgu ogledal skupaj z županom Bojanom Šrotom in podžupanom Vladimirom Ljubekom. Kot je podaril, je zelo vesel, da lahko z razstavo prikažejo Slovencem izjemna dela, ki jih je Plečnik ustvaril na Češkem. 
Po ogledu razstave sta se veleposlanik in župan v županovi pisarni pogovarjala o dosedanjem sodelovanju Celja s Češko republiko in se zavzela za tesnejše sodelovanje na področju kulture in izobraževanja. Čehi imajo vrhunske umetnike in umetniške ustanove, Celje pa prav tako, zato bi bile tovrstne povezave izjemno zanimive za vse, zlasti za mlade. Veleposlanik je zagotovil, da njegov današnji vljudnostni obisk v Celju zagotovo ni bil zadnji. Z veseljem je sprejel povabilo župana, da se ob prvi priložnosti vrne v Celje in si ogleda kulturne, zgodovinske ter turistične znamenitosti ali se udeleži športnega dogodka.
Veleposlanik se je vpisal tudi v knjigo gostov, župan pa mu je podaril protokolarno darilo Monografija Celja. 


Oglejte si tudi