Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Energy@School je zmagovalni evropski projekt

Transnacionalni projekt Energy@School, v katerem je sodelovala tudi Mestna občina Celje, je zmagovalni evropski projekt REGIOSTARS AWARDS 2020 v kategoriji »Opolnomočenje mladih za čezmejno sodelovanje – 30 let programa Interreg.«
V sedmih celjskih osnovnih šolah, ki so sodelovale, smo v sklopu tega transnacionalnega projekta namestili pametne merilnike in z aplikacijo spremljali porabo, pri čemer so energetski skrbniki (učenci in šolski delavci) aktivno sodelovali. Na dveh šolah smo zamenjali tudi nekaj oken. Cilj vseh aktivnosti je bil oblikovati sistem za upravljanje z energijo za javne šole, s katerim lahko spremljamo in izboljšamo rabo energije. Investicija v infrastrukturo in merilno opremo je bila 67.715 EUR. Celotna vrednost projekta, ki ga je izvedla Mestna občina Celje kot projektni partner, pa 174.950 EUR. Vrednost sofinanciranja Evropskega sklada za regionalni razvoj znaša 148.700 EUR.
Pri izvajanju projekta po šolah je MOC tesno sodelovala z Zavodom Kssena iz Velenja, ki je bil drugi slovenski projektni partner. 
Zahvaljujoč vsem projektnim partnerjem Energy@School iz sedmih srednjeevropskih držav, sodelujočim lokalnim skupnostim, šolam, njihovim učiteljem in učencem, so mladi energetski skrbniki pokazali, da lahko s pravo spodbudo razvijajo kompetence za strateško razmišljanje in odgovorno ravnanje do okolja in skupnosti.

Oglejte si tudi