Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Na zaključni konferenci projekta CiSoTRA predstavljene dobre prakse in temeljni dosežki projekta

Mednarodna konferenca “Civilna družba in socialno vključevanje mladoletnikov brez spremstva ob prehodu v odraslost – vloga učečih se skupnosti (CiSoTRA)” je potekala v četrtek 18. marca, v spletnem okolju ZOOM. Konference se je udeležilo več kot 200 udeležencev iz držav partneric v projektu, pa tudi iz drugih evropskih in zunaj evropskih držav. Konferenca je bila namenjena strokovnjakom ki delajo na področju migracij: oblikovalci politik; akademiki; raziskovalci; strokovnjaki in prostovoljci, ki delajo z mladimi migranti; mladi migranti brez spremstva ter splošna javnost.
Konferenca je bila zadnji diseminacijski dogodek Erasmus + projekta CiSoTRA, ki je potekal v obdobju od 31. decembra 2017 do 31. marca 2021 v sodelovanju partnerskih organizacij  iz Slovenije, Italije, Nemčije, Grčije in Turčije. Koordinatorska institucija projekta je Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije (MFDPŠ) iz Celja s projektno vodjo dr. Nado Trunk Širca.

Udeležence konference je nagovoril dekan  MFDPŠ, dr. Srečko Natek, temu je sledil nagovor njene visokosti Marie-Louise Coleiro Preca, nekdanje predsednice Malte. Coleiro Preca je v čustvenem govoru poudarila, da so migracije del preteklosti, sedanjosti in prihodnost, zato je pomembno, da vsi mi spremenimo pogled na migracije, da na njih ne gledamo kot na težavo, ampak kot doprinos naši družbi. Apelirala je na politične vrhove, ki so dolžni poskrbeti, da vsi otroci tega sveta živijo v varnem in vključujočem okolju. Sledil je govor dr. Gökaya Özerim, Jean Monnet profesorja iz Yaşar univerze v Turčiji, ki je poudaril, kako pomembne so kompetence strokovnjakov  za delo z mladimi migranti, ter da svetovne raziskave kažejo, da imajo strokovnjaki na splošno malo kompetenc za delo s to ciljno skupino.

V okvir treh enournih panelov, so strokovnjaki iz partnerskih držav v projektu razpravljali o potrebah mladih migrantov, o pomenu sodelovanja različnih deležnikov pri spodbujanju prehoda mladoletnih migrantov v odraslost, ter o pomenu  kompetenc, ki jih morajo strokovnjaki imeti pri delu z migranti.

Diskusija s strokovnjaki ter ostalimi udeleženci dogodka je potrdila priporočila politikam na lokalni, nacionalni ter EU ravni, ki smo jih pripravili v okviru projekta, ter v okviru Deklaracije CiSoTRA, ki smo jo na dogodku sprejeli.

Temeljni poudarki oz priporočila politikam:
– Pomembno je, da različni deležniki med seboj sodelujejo na področju podpore mladim migrantom, le tako je lahko sistem podpore učinkovit.
– Podpirati je potrebno socialno vključenost mladih migrantov, podpirati vključevanje v izobraževanje in na trg dela.
– Pomembno je kontinuirano usposabljane strokovnjakov na področju, usposabljanja naj bodo podprta z učenjem skozi prakso.
– Potrebna je jasna migracijska politika, vse mednarodne in evropske obveznosti glede zaščite mladoletnikov brez spremstva je potrebno v celoti upoštevati.

Obenem  so udeleženi konference izpostavili izzive, ki  jih na tem področju prinaša pandemija Covid 19. Mladi migranti se srečujejo z večjimi birokratskimi ovirami, otežena so potovanja, oteženo je socialno vključevanje migrantov. Pred veliki izziv so postavljena tudi usposabljanja strokovnjakov za delo z migranti.

V okviru konference je bilo predstavljenih 12 dobrih praks držav partneric (video predstavitve), predstavljeni pa od bili tudi temeljni dosežki projekta:
– Model sodelovanja med organizacijami ter spodbujanja boljše socialne vključenosti mladoletnih migrantov na prehodu v odraslost https://cisotra.eu/cisotra-model/

- E-platforma CiSOTRA, preko katere lahko udeleženci prosto dostopajo do usposabljanj za strokovnjake  https://elearning.cisotra.eu/

Nadaljnje informacije o projektu lahko dobite na uradni strani projekta https://cisotra.eu/

Oglejte si tudi