Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Festival srednjeveških plesnih skupin na Ljubečni

Minuli konec tedna je Kulturno umetniško društvo Galiarda organiziralo drugo srečanje srednjeveških skupin. Teh v Sloveniji sicer ni ravno veliko, vendar sodeč po njihovem napredku in večjem številu obiskovalcev tega dogodka lahko rečemo, da zanimanje zanje vsekakor narašča.
 

2. plesni festival srednjeveških skupin


Sobotni večer je v Kulturni dom Ljubčena privabil marsikaterega občudovalca plesov iz različnih obdobij srednjega veka, ki so jih zaznamovala predvsem razkošna oblačila, eleganca, uglajenost in "zadržanost" višjega sloja. Tovrstni plesi so se večinoma plesali na raznih dvorih, tudi gradovih.

Prvi so nastopili domačini KUD Galiarda, nato so se zvrstile plesne skupine Šaleška gospoda iz Šaleške doline, Kulturno društvo igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja z Jesenic in Pellegrina s Ptuja.

KUD Galiarda so ustanovili leta 2001. Skupina, ki danes šteje 24 članov, deluje pod umetniškim vodstvom Alena Kovačiča. Po Sloveniji in tujini se predstavljajo s plesi od 15. stoletja do 17. stoletja, ki so se nekoč plesali na angleških, francoskih in italijanskih dvorih. Njihovo glavno poslanstvo je obujati srednjeveške plese in glasbo, svoje znanje za to pa pridobivajo in nadgrajujejo na raznih plesnih delavnicah in festivalih.

Organizatorji so poskrbeli tudi za vmesne, vsebinsko nekoliko drugačne točke, ki so dodatno popestrile srednjeveški plesni program. Z odličnim glasom se je predstavila solistka iz Laškega, Marija Erjavec, ki nam je zapela dve pesmi, za poskočne glasbene ritme je poskrbela akustična skupina Kontra-kvartet, orientalske plesalke skupine Sayyidah pa so nekoliko dvignile temperaturo v dvorani. Slišali smo še recital pesmi, ki jo je v čast prepovedani ljubezni med Veroniko in Friderikom Celjskim napisala Stanka Kopušar, članica likovne sekcije Mavrica KD Ivan Cankar Tabor.
Sočasno z dogodkom je potekala likovna razstava omenjene sekcije, po nastopih pa sta sledili podelitev simboličnih daril in pogostitev.

Še več fotografij si lahko ogledate tukaj.
 

Srednjeveška kultura na slovenskih gradovih
 

Plesov iz srednjega veka in vsega, kar ga spremlja, nimamo velikokrat priložnosti videti oziroma slišati, ko pa se ta pojavi, jo izkoristite! Odpotujte v času nazaj, odpravite se na katerega od čudovitih slovenskih gradov in se predajte blišču grajskih dvorcev izpred nekaj stoletij. Gradovi s svojim odličnim ambientom ponujajo pravo doživejte srednjega veka, poleg srednjeveških plesov pa si lahko ogledate tudi rokodelstvo, srednjeveške tiskarske delavnice in njihove kaligrafske izdelke, vitežke boje, lokostrelstvo in še kaj!

Naš Stari grad Celje od aprila do konca septembra vsak konec tedna organizira prireditev Živa zgodovina, na ptujskem gradu v mesecu juniju poteka enodnevni dogodek Ptujske grajske igre, na blejskem gradu se poleti odvijajo Srednjeveški dnevi, v prestolnci pa se lahko na tamkajšnjem gradu udeležite Grajskih dnevov, ki bodo naslednje leto potekali že desetič!

Oglejte si tudi