Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Zlatarstvo – natančen poklic, ki zahteva veliko potrpežljivosti in znanja

Zlatarski izdelki so bili vedno dragoceni, tako zaradi svojih materialov kot tudi estetski vrednosti. Poklic je bil v preteklosti in je tudi danes povezan z razvojem umetnosti in mode. Mnogi zlatarski izdelki so unikati in imajo trajno vrednost, svoje pa doda tudi sentimentalna vrednost. V poklicu je potrebna marsikatera spretnost, natančnost in umirjenost. Zlatar mora imeti veliko znanja, domišljije, občutka za estetiko in oblikovanje, svoje znanje pa mora nenehno izpopolnjevati. Vse to pri svojem delu pokaže in predstavi novi zlatar na Brezovici, Luka Lapajne. Svojo zlatarsko »delavnico«, kot ji pravi sam, je postavil v nov Brezoviški center. 

 

Zakaj ste se odločili za ta poklic?

Pravzaprav nisem bil prepričan, kam bi se vpisal. Oče mi je predlagal, kaj pa če bi se izučil za zlatarja. Ko je še obstajala zlatarska šola v Celju, jaz sem bil v eni izmed zadnjih generacij, sva šla na informativni dan. In tako me je zares začelo to zanimati. Ljudje tega poklica ne poznajo dobro, vsi mislijo da samo prodajaš nakit oziroma izdelke. Žal je zlatarstvo poklic v izumrtju, naj bi veljal celo za neperspektivnega, čeprav se ob njem stalno učiš. Opravljen imam tudi mojstrski izpit, kar je v Sloveniji najvišja izobrazba za zlatarje. 

 

Kako se srečujete z novimi tehnologijami?

Tehnologija sama so med drugim tudi poznavanje kamnov in marsikaj dandanes dobiš na spletu. Kamni se delijo na sintetične in naravne kamne. Nekaj je osnovnih strojev, ki jih moraš imeti za obdelovanje materialov, v zadnjem času je v porastu 3D tehnologija, a marsikaj se da izdelati ročno. Zlatarstvo je na nek način »mikro kovaštvo«, samo da uporabljaš plemenite kovine. Se pa da z določenimi stroji popravljati in izdelati tudi marsikaj drugega kot nakit. O novih tehnologijah izvem veliko iz svojega kroga prijateljev zlatarjev, pa tudi na raznih sejmih. 

 

Kaj vam je najbolj všeč pri vašem delu?

Individualen odnos s stranko. Z njo se pogovoriš o željah, idejah, o tem, da ustvariš nek unikat. Ta izdelek potem tudi nekaj pomeni, oblikujem nekaj popolnoma novega, drugačnega in stranka ne ve, kaj bo dobila. Najboljši je tisti »uau« na koncu, ko stranka prevzame izdelek. 

 

Zakaj je vaš pristop drugačen?

Delavnica je vidna, kar ni običajno. Ljudje lahko vidijo vse stroje, kako delam, ni samo »izložba«. Na začetku sem se zaradi varnosti upiral tej ideji, potem pa mi je prirasla k srcu. Moj namen je, da ljudem pokažem, da je to poklic, v katerem se nekaj izdeluje. Tako lahko rečem, pridite jutri, saj izdelek še ni končan in lahko pride in vidi, da je zadeva še v delu. Nisem samo preprodajalec oziroma prodajalec ampak dejansko ustvarjam. Seveda se poslužujem tudi industrije, a ne v veliki meri. 

 

Glede na to, da je danes ropov zlatarn več kot včasih, ste imeli kdaj bližnje srečanje s kakšnim ropom?

V prejšnji službi, kjer sem delal 16 let, sem bil prisoten pri treh ropih. Različne stvari… običajno se poslužujejo zlata in dragih ur. Najrazličnejši načini in ideje. Potrebna je previdnost in pregled nad izdelki, ki jih razstavljaš.

Zlato, latinsko imenovano Aurum, pomeni »svetleči žarek«. V naravi ga lahko najdemo le v rumeni barvi. Je mehka in obstojna kovina z visokim sijajem. Zlato je tudi dober prevodnik toplote in elektrike in celo težje od svinca. 

 

Se pri nakitu pogosto uporablja zlato?

Na to vpliva tudi cena zlata, ki pogosto niha. Zadnje čase se je cena zlata povišala in cene posameznih kosov so se temu primerno spremenile. Srebro ima stabilno ceno, je pa cena izdelka odvisna tudi od težavnosti same izdelave. 

Luki se zahvaljujemo, da si je vzel čas in nam svoj poklic in strast predstavil in nas spustil v svojo zlatarsko delavnico. Na Brezovici smo tako dobili novega zlatarja, ki mu želimo veliko sreče in ustvarjalnosti.

 

Eva Povirk

Oglejte si tudi