Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Pravočasni pregled ustne votline vam lahko reši življenje

Odbor za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije v mesecu maju 2017, v sodelovanju s Kliničnim oddelkom za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKCL ter Centrom za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike, pripravlja projekt Pravočasen pregled ustne votline vam lahko reši življenje. Gre za brezplačen projekt, ki bo potekal po vsej Sloveniji, pobudo zanj pa smo dobili s strani strokovne javnosti (zobozdravnikov), ki ga je ocenila kot zelo dobrega v smislu promocije ustnega zdravja in ozaveščanja prebivalstva o ustnem raku.

Slednji je po pogostosti na 8. mestu v Sloveniji, letno pa odkrijemo okoli 250 novih bolnikov z rakom ustne votline in žrela. Po statistiki Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo UKC Ljubljana, 80 odstotkov rakov ustne votline odkrijemo v zobnih ambulantah. Samo redni zobozdravniški pregledi rešujejo mnoge težave, v primerih zgodnjega odkritja malignih obolenj pa tudi življenja.

Cilj projekta je izboljšanje ozaveščenosti prebivalstva o ustnemu raku v Sloveniji in odkriti zgodnje spremembe pri preventivnih pregledih, kar je zelo pomembno, saj so rezultati pri zdravljenju majhnih tumorjev dobri, odstotek ozdravljenja visok, invalidnost pa majhna. Zdravljenje napredovanih tumorjev je veliko zahtevnejše, dražje, rezultati pa mnogo slabši.

Namen projekta je privabiti na pregled rizično skupino pacientov, zagotoviti brezplačne preglede v zobnih ambulantah, odkriti zgodnje patološke spremembe na ustnih sluznicah in žrelu ter paciente napotiti na zdravljenje.

 

V projekt je vključenih več kot 500 zobozdravnikov po celotni Sloveniji.

 

Na brezplačen pregled se lahko preprosto prijavite tako, da na seznamu zobozdravnikov na spletni strani Zdravniške zbornice www.zdravniškazbornica.si poiščete svojega najbližjega zobozdravnika in ga kontaktirate. Za podrobnejše informacije o projektu in naročanju  lahko pokličite tudi na telefonsko številko 01/30 72 100 (vsak delovnik med 9. in 12. uro).

 

Vljudno vabljeni!

 

Dr. Diana Terlević Dabić, dr. dent. med.

Vodja projekta Pravočasni pregled ustne votline vam lahko reši življenje

 

 

Oglejte si tudi