Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
30°C
17°C
PET.
29°C
17°C
Deli
695

Tradicionalno peš romanje k Pavlu na Vrhniko 2019

Prijatelji Jakobove poti iz Župnije Brezovica in okolice se že od leta 2008 dalje vsako zadnjo nedeljo v januarju  zberemo na Brezovici, v župnijski cerkvi svetega Antona Puščavnika, v kateri vsako leto vidimo kaj novega. Predlansko leto so bile nove orgle, lani nov ambon (ambon je sicer del cerkve namenjen besednemu bogoslužju in stoji neposredno pred svetimi vrati) in nova oltarna miza z relikvijami blaženega Alojzija Grozdeta. Letos je bil obnovljen oltar na levi strani ter res posrečena točkovna osvetljava notranjosti cerkve, ki še posebej poudari bisere kulturne dediščine. Z domačim župnikom Jožefom Pojetom smo zmolili, prejeli romarski blagoslov, potem pa smo se odpravili peš na triurni pohod po Ašičevi poti k svetem Pavlu na Vrhniko. Pred cerkvijo na Vrhniki so nas pričakale domačinke in domačini, ki so nas pogostili z vročim čajem, kuhanim vinom, ocvirkovko in pecivom. 

Podobno kot se v kraju med seboj mnogi ne bi poznali, če se ne bi srečevali ob nedeljah, se zaradi tovrstnih romanj med seboj bolj poznamo tudi v sosednjih krajih ljubljanskega barja s hribovitim zaledjem. Taka srečanja pa so še bolj dragocena tudi zato, ker so tako že prejšnja stoletja romali in občudovali lepote sosednjih župnij tudi že naši predniki.

Letos je Slovesno mašo daroval lanski novomašnik kapucin Luka Modic ob somaševanju duhovnika Mohorja Rihtariča in kaplana Borisa Rozmana iz domače župnije. In če ne prej, na veselo romarsko snidenje, ki bo spet na Vrhniki zadnjo nedeljo v januarju 2020!

Zapisal Drago Stanovnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Kadrovska Asistenca-stranski
MBA vhodna vrata in okna