Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

TRAMPOLIN IN VARNOST NA TRAMPOLINU

Ko se v naši trgovinici www.g-sport.si ki se nahaja na Brezovici srečujemo z kupci in naleti debata na varnost trampolina, so po večini vsi začudeni nad dejstvom kako je pomembno, da se ponjavo in mrežo zamenja pravočasno, še preden je dejansko strgan. Najhujše nesreče sezgodijo ponavadi takrat ko to sploh ne pričakujemo.  Ker se mnogi ne zavedajo kaj vse se lahko zgodi na trampolinu, vas vabim k ogledu video vsebine, kjer so nazorno prikazane nesreče. Prikazana je tudi neprimerna in nevarna uporaba trampolina. Pri varnosti igra veliko vlogo tudi to, da je trampolin namenjen eni osebi, v praksi pa vemo, da se ponavadi na njemu igra več otrok, kar lahko ob pomanjkanju nadzora odrasle osebe pripelje do zlomov ko pade en otrok preko drugega. 

V PRVI VRSTI SE BOMO POSVETILI PONJAVI TRAMPOLINA SAJ PRI PONJAVI NAJTEŽJE UGOTOVIMO KDAJ POSTANE NEVARNA ZA UPORABO.  

Dejansko bi ponjavo, če se nebi zgodilo nič hujšega lahko uporabljali leta in leta, po nekaterih pričanjih tudi do 8 let, kar pa še nikakor ne pomeni da je to pametno. Proizvajalci trampolinov in delov za trampoline priporočajo menjavo ponjave na 2-3 leta, odvisno od vremenskih pogojev ter uporabe trampolina. Bolj ko je ponjava izpostavljena temperaturnim nihanjem, ali pa je dolgo na žgočem soncu hitreje bo začela propadati. Prav tako na življenjsko dobo ponjave vpliva sama uporaba trampolina. Trampolin bi morali uporabljati bosi ali pa v nogavicah, nikakor pa ne obuti. Na trampolin ne smemo nositi ostrih predmetov, igrač in podobnih rekvizitov. 
Vsekakor je potrebno biti pozoren na spremembe na materialu in redno pregledovati stanje ponjave. Če se pojavijo spremembe kot so razpadanje materiala, trganje nitk, pokanje členov za pritrjevanje vzmeti in podobno je potrebno ponjavo nemudoma zamenjati.
Na tej povezavi si lahko ogledate katere dimenzije ponjav so vam vse na voljo, na blogu pa si lahko preberete na kaj je treba biti pozoren pri nakupu.
Pripenjamo še nekaj slik kdaj je ponjavo sigurno potrebno menjati.
      

PA SE DOTAKNIMO ŠE MREŽE KI PRAV TAKO MOČNO VPLIVA NA VARNO UPORABO TRAMPOLINA. 

Prav tako kot ponjava ima velik vpliv na varnost tudi mreža trampolina. Za mrežo ni tako striktnih priporočil kot za ponjavo, tako da je tu dobro, da vsake toliko pregledate stanje in če opazite propadanje/trganje mreže ali pa da šivi na mreži propadajo je čas za menjavo. Nekatere mreže na trampolinih so v originalu tako slabe kvalitete, da material zelo hitro prepari. Take mreže je včasih potrebno menjati že po prvi sezoni, vendar je načeloma tako, da bo na mreži hitreje popustil šiv okoli zadrge kot pa sama mreža. Po naših izkušnjah je življenjska doba mreže nekje 4-5 sezon. 
V tujini je zelo "modno" imeti trampolin brez zaščitne mreže, po možnosti celo brez obrobe kar vam nikakor ne priporočamo. Mreža vas lahko reši pred hudimi poškodbami ob padcih, ki se lahko končajo tudi tragično. Pri mrežah, ki jih najdete  tu se lahko pri najbolj popularni dimenziji 305cm odločate med zunanjo in notranjo, dočim pri ostalih mrežah imate na voljo le zunanje mreže. Bistvene razlike pri varnosti ni, čeprav se nekateri starši boljše počutijo če imajo notranjo mrežo ker otroci ne morejo pasti med vzmeti. Pri notranji mreži za montažo potrebujete še čepe za naprenjanje pri zunanjih pa preno za palice

ŠE NEKAJ BESED O OBROBAH ZA TRAMPOLIN

Obroba trampolina je del, ki se pri trampolinih obrabi najhitreje. Obrabljen material ne vpliva na samo varnost tako kot mreža in ponjava. Če se odločate za nakup obrobe kliknite tu, če pa še nimate namena menjati obrobe priporočamo, da staro kljub grdem izgledu pustite na trampolinu saj lahko reši pred grobimi udarci ob pristankih med vzmeti.  Obrobe obstajajo take z zaščito proti UV sončnim žarkom in take ki te zaščite nimajo. Obrobe brez UV zaščite čisto preperijo v eni sezoni, dočim obrobe z UV zaščito zdržijo nekje 2-3 sezone odvisno od vremenskih vplivov, načina uporabe, shranjevanja... 
Če se bo veliko skakalo in hodilo po sami obrobi, bo le ta veliko hitreje propadla. Manjšim otrokom je dobro razložiti da je obroba tam za varnost in ne za skakanje in tekanje po obrobi. 

IN ŠE NAMIG ZA DALJŠO ŽIVLJENJSKO DOBO: 

Trampolin ni priporočljivo puščati pozimi zunaj. Če nimate prostora za shranjevanje celega trampolina priporočamo, da pospravite vsaj mrežo, obrobo in ponjavo. Če trampolina dlje časa ne boste uporabljali ga prekrijte z prekrivalom za trampoline in kot smo že omenili na trampolin ne nosite ostrih predmetov in igrač ter ne uporabljajte ga obuti v čevlje. 

 

 

Povezave

www.g-sport.si

Oglejte si tudi