Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
31°C
18°C
PET.
29°C
19°C
3161

Slovenija kolesari 2019: Po Ašičevih poteh Ljubljanskega barja

Kolesarjenje po Ašičevih poteh Ljubljanskega barja 

Tudi letos je na Ljubljanskem barju s hribovitim zaledjem kar nekaj za kolesarje pomembnih sprememb. Dokončana je kolesarska pot med Ljubljano in Vrhniko ob Tržaški cesti in v večini naselij tudi komunalna infastruktua. To je pripomoglo k čistejšemu okolju, urejenosti bivanjskega okolja in tudi k večji varnosti vseh udeleženk in udeležencev v prometu. Stranske poti pa uporabljajo tudi kmetje in gozdni delavci, ki še pospravljajo les iz gozdov in opravljajo druga podeželska opravila. Tako je potrebno biti še boj previden in predvidljiv, zatorej naj bo odsevni jopič pomeben del kolesarske opreme. Domačinke in domačine tudi vabim, da spoznavamo zanimivosti in posebnosti domačega kraja tudi zato, da bomo znali obiskovalcem to čim bolje predstaviti.

Zakaj varnejše Ašičeve poti?

Pred skoraj osemnajstimi leti se je občinam uspelo med seboj dogovoriti za enotno mrežo kolesarskih poti v osrednji Sloveniji. Država ne dovoli kolesarjenja po državnih cestah in kolovoznih poteh, ki so med polji in skozi gozdove za bližnjice uporabljali že naši predniki. Da skupaj do takrat narejeno ne bi zavrgli, smo ime kolesarske spremenili v večnamenske poti, ki so v naravi tisto, kar pogoji dopuščajo. Predvsem pa so to večnamenske, stranske, varnejše bližnjice, dovozne, intervencijske ali servisne poti, ki jih na kratko imenujemo po patru Simonu Ašiču. Označujemo pa jih z rumeno zelenimi markacijami. Ker je narava lepa in radodarna vsak dan v letu, si tudi prizadevamo, da bi v njej uživali skozi vse leto. 

 

Kolesarjenje z začetkom 21.3.2019, na 59. Sosedov dan, Vnanje Gorice – Brce

 

Vsak, ki od 21.3.2019 naprej prikolesari Na Brce 27, si lahko dobi potrdilo o sodelovanju v projektu Slovenija kolesari 2019, ki poteka pod okriljem OKS-ZŠZ in Kolesarske zveze Slovenija. Tu poteka prva cesta, ki je vrisana že v zemljevid Ilirskih provinc, saj je najstarejša in najkrajša povezava iz Mestnega Loga skozi staro vaško jedro Vnanjih Goric v Notranje Gorice. Na voljo je tudi pečat Brce in Ašičev dom. Aktualni so še drugi pečati, ki so na voljo celo leto na sledečih lokacijah: 1. Vnanje Gorice - Brce – Drago 051 344 688, 2. Notranje Gorice - Plešivica - Andrej 031 227 879, 3. Jezero in 4. Podpeč - Mateja 031 715 707, 5. Preserje - Janez 041 503 834 in 6. Rakitna - Meta 041 750 487.

Kolesarjenje ni tekmovalnega značaja in vsak kolesari na lastno odgovornost. V Krajinskem parku Ljubljansko barje pa so dobrodošle manjše in ne prehrupne skupine.

Dodajam še zemljevid kolesarjenja na katerem je z modro vrisan krajši krog in z rdečo daljši. Oba sta večinoma ravninska ter delno asfaltirana in makadamska. Rumeno pa je vrisana Napoleonova pot, ki je bila najpomemnejša takrat, ko so v času Ilirskih provinc v Velikem vrhu, na Gulču in na Plešivici delali terase ter sadili vinsko trto. Zato se imenujejo tudi Notranje in Zunanje Gorice, ki so s časoma postale Vnanje Gorice.

Želim vam, da bi uspešno kolesarili tudi v letu 2019!

Drago Stanovnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi