Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

FOTOREPORTAŽA : PD pohod Dolič – Triglavska jezera 1. in 2.8.2020

Dvodnevno turo PD Podpeč Preserje v osrčju Julijskih Alp, z namenom prehoditi Lepo Špičje, v soboto 1. in nedeljo 2. avgusta 2020 nam je krojilo vreme. 

 

Sobotno jutro, je obetalo lep, suh,  vroč dan. Izkoristili smo ga kar se da. Že zelo zgodaj smo se peljali čez Vršič v Dolino Zadnjice. Oprtamo si nahrbtnike, nadenemo dobro voljo na obraz in se po lepi pešpoti, ki se kasneje preobrazi v mulatjero počasi vzpenjamo proti Kočina Doliču. Z vmesnimi postanki in občudovanju narave jo dosežemo v slabih 5. urah. Tudi 1500 m višincev je za nami. Po takem naporu paše kosilo. V nadaljevanju se razdelimo v dve skupini. Ena gre direktno na Kanjavec, druga pa preko Šmarjetne glave za njimi. Vročina nas počasi zdeluje, malo se zgubljamo po poti, iščemo možice, poplezavamo. Šmarjetna glava 2355 m, mali, malo obiskani biserček sredi najvišjih vrhov. Balkon, ki ga obdajajo tako rekoč na dosegu rok Triglav, Mišelj vrh, Kanjavec…. Po spustu na Dolič in zoprni hoji po meliščih do prevala Hribarice se usmerimo proti drugemu cilju. Iščemo pot med obledelimi markacijami, večkrat zajamemo sapo, počasi prilezemo na greben, od koder že zadiši po vrhu. Kanjavec 2569 m je bil takrat samo naš. Visoko. Kar nekaj vrhov je bilo pod nami, Očak pa pred nami. Razgledi čudoviti. Po zoprnem spustu, počasi hodimo proti Koči na Prehodavcih. Opazujemo in oni nas, trop kozorogov. Nekako ob 6. popoldne prispemo do koče. Za ta dan je bilo dovolj. Z mrakom pa je prihajala tudi sprememba vremena.

Ponoči je deževalo in grmelo. Nedeljsko jutro je bilo hladno, napoved bližajočega se dežja. Lepo Špičje nas že drugič ni spustilo nase. Se je bilo čim prej potrebno spustiti v dolino. Šli smo po dolini Triglavskih jezer, se ustavili v Koči. Občudovali zelenje. Na planini Ovčarija se brez dežnikov in pelerin ni dalo več hoditi. Kar mokri smo prišli do Planine pri Jezeru, kjer smo v koči čakali na prevoz domov.  Še dobre pol ure smo rabili do parkirišča na Blatu. Za spremembo je bilo tokrat prazno.

 

Dvodnevna tura je nekaj posebnega. Veš da moraš biti za njo kar v dobri fizični kondiciji. Običajno so cilji visoki, zahtevni in daleč. Z dobro voljo, vztrajnostjo, če je vreme v redu se jih da doseči. Če vreme ponagaja pa ostajajo za naslednjič. 

 

Marijan Božeglav

 

Fotografije prispevali : Adrijana, Ana, Vida, Marijan

Oglejte si tudi