Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
1°C
-3°C
JUTRI
2°C
-2°C
Deli

Tradicionalno 11. peš romanje k Pavlu na Vrhniko

 Od leta 2008 dalje se vsako zadnjo nedeljo v januarju, ob 12. uri zberemo prijatelji Jakobove poti iz Ljubljane in okolice, v župnijski cerkvi svetega Antona Puščavnika na Brezovici, kjer je vsako leto kaj novega. Lansko leto so bile nove orgle, letos pa je nov ambon in nova oltarna miza z relikvijami blaženega Alojzija Grozdeta. Tako je postala ta cerkev tudi romarsko svetišče. Z domačim župnikom Jožefom Pojetom smo zmolili Angel gospodov, prejeli romarski blagoslov, potem pa smo se odpravili peš k svetem Pavlu na Vrhniko. Vseskozi smo hodili skupaj, saj tempo hoje prilagodimo tistim, ki hodijo težje. Večinoma smo hodili po trasi nekdanje vrhniške železniške proge in se pogovarjali med seboj. V vsaki občini, v katero smo vstopili pa smo zmolili tudi del rožnega venca in po dobrih treh urah, vsi srečno prišli na cilj.
Podobno, kot iz Brezovice na Vrhniko pa se po Ašičevih poteh, ki so označene z rumeno zelenimi markacijam, odpravijo proti Vrhniki tudi iz Podpeči, Med Podpečjo in Bevkami pa je označena tudi kot Bevška  učna pot, saj so nekoč bevčani in okoličani tam vozili zrnje v podpeški mlin in moko nazaj domov.
Pred cerkvijo na Vrhniki so nas pričakali domačini z vročim čajem, kuhanim vinom ter domačinke s sendviči in pecivom. Peš romarkam in romarjem iz Borovnice, Brezovice, Horjula, Iga, Logatca, Ljubljane, Preserij,Tomišlja, Zaplane, Žirov in iz drugih župnij so se pridružili še mnogi, ki so se pripeljali na Vrhniko s svojimi vozili tako, da po končanem srečanju ni ostal nihče brez prevoza nazaj. Nekateri pa so poromali peš tudi proti domu. Podobno, kot se v kraju med seboj mnogi ne bi poznali, če se ne bi srečevali ob nedeljah, se tudi zaradi tovrstnih romanj, med seboj bolj poznamo tudi med sosednjimi kraji Ljubljanskega barja s hribovitim zaledjem. Taka srečanja pa so še bolj dragocena tudi zato, ker so tako že stoletja romali, se med seboj v dobrem krepili in občudovali lepote sosednjih župnij, tudi že naši predniki.

Letos je Slovesno mašo daroval ribniški dekan mag. Anton Berčan ob somaševanju domačega duhovnika Mohorja Rihtariča in pomoči domačega kaplana Borisa Rozmana in domačinov, se je sveta maša začela ob 16. uri. Med mašo smo se zahvalili Bogu za lepo duhovno doživetje. Ob izhodu pa smo prejeli tudi spominske podobice.In si zaželeli, da če ne prej, da se srečamo na Vrhniki spet zadnjo nedeljo v januarju 2019!

 

 

Zapisal Drago Stanovnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij