Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Orjaška pleskavica, najdaljši štrukelj in slovenska glasba

Med 14. in 23. junijem bodo potekali že 27. Argonavtski dnevi, ki jih bodo tudi letos zaznamovale nekatere posebnosti, zaradi katerih jih bo veljalo obiskati. Odprtje festivala bo v petek z dalmatinskimi klapami (Šufit, Kampanel, Mali Grad) , ki bodo poskušale v petkov večer na pragu poletja vnesti vonj po morju. Prizorišče v športnem parku bo znova oživelo naslednji dan zvečer v okviru prireditve Noč na Vrhniki. Za razliko od odprtja bodo tokrat nastopili samo slovenski izvajalci: Jan Plestenjak, Big Foot Mama, Kingston, Mambokingsi in ostali. V nedeljo in v torek bosta gledališki predstavi na prostem, sredi tedna bo sedaj že tradicionalni stand-up večer, nastopili bodo orkestri, veliko se bo tudi plesalo, ponovno bo mogoče okusiti opojne in zapeljive coctaile.

Vse dni festivala bodo potekali vodeni ogledi Vrhnike in okolice, kar so lani na ZIC Vrhnika, ki je krovni organizator dogajanja, že organizirali in se je izkazalo za dobro potezo. »Festival smo lani začeli oglaševati tudi po Ljubljani, kar nam je pripeljalo kar veliko turistov in obiskovalcev naših prireditev, med drugim tudi turističnih vodenj. Letos bomo potezo ponovili in prepričani smo, da bodo tudi letos ogledi naših znamenitosti polni zvedavih slušateljev,« je pojasnila Marija Zakrajšek, ki kot vodja turizma na zavodu zadnje dva meseca diha samo za festival.

V petek bo potekala Južna na Stari cesti. Gre za nadgradnjo dosedanjega kulinarično-sejemske prireditve, v okviru katere bodo na Staro cesto povabili slovenske kuharje, ki bodo po vzoru Odprte kuhinje kulinarično razvajali mimoidoče. »Še vedno bodo lahko sodelovala tudi domača društva, kot pretekla leta, prav tako bodo tudi stojničarji z izdelki umetnostne obrti,« pojasnjuje Zakrajškova. Seveda bodo tudi letos kuhali največji vrhniški štrukelj na svetu, dogajalo pa se bo tudi na Jelovškovi, kjer bo potekala »leskovačka fešta«: nastopili bodo trubači iz Guče, pekla se bo orjaška pleskavica.

Vse dni bodo potekale tudi različne športne in kulturne prireditve, ki bodo še dodatno popestrile že tako bogati program. (gt)

Gašper Tominc

Oglejte si tudi