Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
28°C
16°C
PET.
30°C
17°C

Marca urejamo zelene površine in ob 57. Sosedovem dnevu odnose s svojimi sosedi!

OKOLJE JE ZUNANJE ZNAMENJE NOTRANJE KULTURE LJUDI Marca leta 1990 smo enakonočje (21. marca), prvič poimenovali za dan medsebojne pomiritve in ob tem primerjali stanje po travnikih in gozdovih ter ob poljskih in gozdnih cestah, s stanjem naših medsosedskih odnosov, na vseh nivojih družbe. Pomladnega in jesenskega enakonočja se je tako oprijelo tudi ime »Sosedov dan«. Na pobudo učitelja Rada Šturma pa smo imeli čistilne akcije že od leta 1972 naprej. Prvo okroglo mizo krajevne družine pa v decembru 1992 v domu krajanov Vnanje Gorice. Marca 1993, smo imeli Sosedov dan na nivoju župnije. Leta 1994 pa so bile ustanovljene nove občine. Leta 1999 so ta projekt nagradili v ZDA (Delaware)in leta 2002 v EU(Antverpen).

Ob pogledu na več kot 40 let skupaj prehojene življenjske poti, smo lahko optimisti tudi v naprej, saj smo si v tem času uredili svoje in s skupnimi močmi tudi skupne domove ter infrastrukturo. Sedaj pa si moramo neprestano prizadevati, da bo narejeno uspešno služilo svojemu namenu in več narediti na medsebojnih odnosih. Zato svojo  premagovalno miselnost tudi med sosedi spremenimo v sodelovanje! Ta rešitev v krepitvi miselnosti sodelovanja in pozitivnega odnosa do vsakega človeka, vsake soseščine, do vsakega naselja, do vsake župnije in tako naprej, navzgor do celotnega stvarstva, se je še vedno dobro obnesla vsepovsod, kjer smo ljudje stopili skupaj z namenom, da gradimo boljši svet za nas, vse otroke in prihodnje rodove.....

 

Saj je vsak človek enkraten dar in priložnost za sodelovanje v mreži sožitja v vsaki družini in v vsaki širši skupnosti(družini). Pa tudi vrtci, šole, župnije, društva, lokalne skupnosti in vse druge oblike druženja, se s svojim delom v korist družin, med seboj dopolnjujejo in nikakor ne izključujejo. (Utrinek 7. Sosedovega dne).

 

Vsak človek, vsaka družina in širša družina ima popolnoma proste roke in svobodno izbiro, da podre stare okope iz preteklosti in se jih znebi podobno, kot se narava znebi snega in se vrne k zdravi pameti in k pristnim, neokrnjenim, zdravim medsebojnim donosom, ki edini gradijo trajno sožitje vseh različnosti in so kot nova rast v novi pomladi.

 

Prav zaradi povezanosti z naravo smo že takrat, in tudi še danes lažje sprejemamo resnico, da stiki med ljudmi po vseh naravnih zakonitostih pripeljejo, ob vsem dobrem, tudi do napetosti, preizkušenj in problemov, katere lahko primerjamo tudi z ekološkimi.

 

Za razliko od te resnice, ki je ne moremo spreminjati, pa vendarle lahko izbiramo izhode iz nastale situacije. Tako omenjam nekaj možnosti:

- lahko spregledamo sočloveka… (tudi smeti nas ne motijo, čeprav se zavedamo, da nas »dušijo«),

- lahko vztrajamo na svojem vedno in za vsako ceno, pa čeprav to problem le zapleta in služi sodišče … (vztrajamo, da smeti pospravijo drugi: država, komunala…),

- lahko pa vsakega človeka sprejemamo z vsemi njegovimi dobrimi in slabimi lastnostmi. Skušamo ga razumeti in mu pomagati. Tako s skupnimi močmi dosežemo več in bolje na vseh področjih (se »ponižamo« in poberemo smeti…).

 

Tretja možnost je morda najtežja predvsem za tiste, ki je še niso preizkusili, vendar nam edina zagotavlja varno preživetje teh nekaj nam odmerjenih trenutkov večnosti v sožitju med seboj  in v zdravem okolju, ki edino zagotavlja tudi pravi mir.

Zato vse vabim, da v dobro nas samih in prihajajočih generacij, izkoristimo čas, ko listje in trava še ne prekrijejo smeti, da te odnesemo iz travnikov in gozdov in odložimo v kontejnerje, ki so že dolga leta, prav s tem namenom, razporejeni pri vseh hišah, v vseh zaselkih.

 

Vnanje Gorice, 16.3.2018 

 

Drago Stanovnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi