Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Skupščina Gasilske zveze Brezovica

V petek, 22. aprila 2022, je v dvorani Prostovoljnega gasilskega društva Brezovica potekala skupščina Gasilske zveze Brezovica. Na njej so se zbrali vsi delegati zveze. Potrdili so poročila o letu 2021, sprejeli plan dela za leto 2022 in podelili priznanja ter odlikovanja.
Poročilo upravnega odbora je podal predsednik Gasilske zveze Brezovica Marko Susman, ki je opozoril na to, da so v preteklem letu veliko časa posvetili sami epidemiji in ukrepom. »Zaprtje javnega življenja in ukrepi proti druženju ljudi so pustili veliko škode pri delovanju humanitarnih organizacij, kamor spada tudi prostovoljno gasilstvo,« in dodal, da so se aktivnosti v društvih zmanjšala na skrb vzbujajočo raven. Upravni odbor se je sestal na treh rednih sejah, katere bistvene aktivnosti so bile nabave zaščitnih oblek, orodja in opreme ter sofinanciranja vozniških izpitov C-kategorije. Pridobljena so vsa dovoljenja in soglasja za gradnjo vadbenega centra v Notranjih Goricah, z deli se bo pričelo že v tem letu. Gasilci PGD Rakitna so dočakali nadgradnjo novega gasilskega vozila GVC-1. Na ravni Regije Ljubljana so se začeli postopki za ustanovitev Ljubljanske gasilske zveze.

»Živimo v času velikih sprememb in negotovosti. Ravno v kriznih časih se pokaže moč in sposobnost društev pri njihovem delovanju. Hvala vsem članom PGD in sodelavcem GZ Brezovica, ki s svojim delom in zgledom pripomorete k razvoju gasilske organizacije v domačem kraju, Občini Brezovica in v Republiki Sloveniji,« je zaključil predsednik.

Sledilo je poročilo poveljnika Boštjana Marinka. V preteklem letu so se dvakrat sestali s poveljniki, na sejah so obravnavali aktualne dogodke in prilagajali plan dela. V letu 2021 so imeli 43 intervencij, na katerih je bilo opravljenih 63 izvozov enot. Delo gasilskih enot je bilo omejeno na izvajanje vaj s pripravniki in člani operativne enote. Začele so se tudi priprave na menjavo sekundarnega sistema alarmiranja, iz Intervencije.net na FireApp, ki so ga uspešno končali 1.11.2021. Kljub vsemu se je odvilo nekaj dogodkov: »25. in 26. septembra smo skupaj z Gasilsko zvezo Dolomiti in Gasilsko zvezo Horjul razpisali tekmovanje v gasilsko športnih tekmovalnih disciplinah v mladinski in članski kategoriji ter kategoriji starejših gasilcev. Izvedli smo tudi tečaja za gasilca pripravnika in gasilca operativca, katerega je uspešno opravilo 28 kandidatov.«

V nadaljevanju smo prisluhnili finančnemu poročilu, poročilu nadzornega odbora in verifikacijske komisije. Zaradi omejitve zbiranja je bilo delovanje z mladimi skoraj povsem ustavljeno, uspelo jim je izpeljati samo dve tekmovanji – državni virtualni kviz, kjer je ekipa iz PGD Notranje Gorice-Plešivica dosegla 2. mesto in tekmovanje v gasilsko športnih tekmovalnih disciplinah, kjer so pionirji PGD Jezero dosegli 1. mesto, prav tako mladinci PGD Vnanje Gorice. Mladinci PGD Jezero so zasedli 2. mesto.

Program dela za leto 2022 daje poudarek na oživitev dela v društvih, sodelovanjih, v načrtu je pomoč pri nabavi gasilskega vozila PGD Jezero in pomoč pri predelavi gasilskega vozila PGD Preserje. Odvijale se bodo aktivnosti pri izvedbi graditve vadbenega poligona, pomoč pri gradnji gasilskih domov PGD Preserje in PGD Vnanje Gorice ter sofinanciranje obnove domov. Operativni plan vključuje sodelovanje pri izvedbi občinskega tekmovanja, izvajanje vaj za usposabljanje gasilskih enot, organiziranje tečaja za višjega gasilca in nižjega gasilskega častnika, vzdrževanje in nakup gasilske opreme ter izvajanje javne gasilske službe.

Nato so sledili pozdravi gostov. Župan občine Brezovica Metod Ropret je zbrane nagovoril: »Bila so slabša leta, intenzivnejša, ko vam vseh sredstev nismo uspeli zagotoviti. So pa tudi leta, ko nam gre boljše in lažje. To letošnje je k sreči tako.«

Zbrane sta nagovorila še predstavnik Gasilske zveze Slovenije in Regije Ljubljana I. Franc Bradeško in poveljnica civilne zaščite Marija Premrl, ki sta se zahvalila za vso podporo in sodelovanje.

Prapor Gasilske zveze Brezovica so predali PGD Jezero Prostovoljnemu gasilskemu društvu Goričica-Prevalje. Za konec je sledila še podelitev priznanj in odlikovanj.

Oglejte si tudi