Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Reprezentančni odbojkar Gregor Ropret: »Šport se igra za gledalce!«

Organizator igre v naši reprezentanci Gregor Ropret je po povratku iz Evropskega prvenstva v odbojki konec septembra odšel v francoski klub. Letošnjo sezono bo zastopal ekipo Cambrai Volley, potem ko je preteklo sezono igral v ljubljanskem klubu ACH Volley. Leta 2016 smo naredili intervju z Gregorjem za Barjanski list, ko je ravno odhajal v Avstrijski klub.

Kako se je odvijala tvoja klubska pot od Avstrije naprej? Kateri klub trenutno zastopaš in koliko časa boš ostal?

Dve leti sem bil v Avstriji, nato tri mesece v Italiji, potem pa do konca leta v Turčiji. Leto kasneje sem zastopal češki Karlovarsko, nato pa dve leti pred povratkom v Slovenijo zastopal francoski Nantes Volley. Lansko leto sem igral v ljubljanskem ACHju, sedaj pa zopet Francija -  Cambrai Volley. Veliko je bilo selitev, ki so vedno težje z dvema majhnima otrokoma, ampak zaenkrat nam tako odgovarja.

Že leto in pol je minilo od začetka epidemije. Kako je le ta vplivala na potek tekem, treningov, interakcij v klubu?

Največje spremembe so predvsem prazne tribune na tekmah! Za naš šport je to nekaj daleč najtežjega. Šport se igra za gledalce, saj je publika tista, ki ti da dodatno motivacijo. To nam je zadnje leto in pol manjkalo in veseli me, da smo na zadnjem prvenstvu ponovno lahko igrali pred polnimi tribunami in našimi super navijači. Na sam potek treningov v klubu ni vplivalo, morali smo se testirati vsak teden, drugače pa so treningi potekali dokaj normalno. Tekme pa so bile precej drugačne. V klubu smo tudi dobili virus na začetku sezone in smo bili v karanteni brez treningov, smo pa na srečo vsi preboleli. Za sezono 20/21 sem imel podpisano pogodbo s francoskim klubom, kjer so preko poletja ugotovili da imajo finančne težave. Na novo sem iskal klub in ker sem vedel, da je žena drugič noseča, smo se uspeli dogovoriti z ljubljanskim klubom. Super je bilo z vidika družine, imeli smo pomoč, bili smo skupaj, lepše je tudi biti doma v negotovih časih kot nekje v tujini. Malo manj uspešno leto s tekmovalnega vidika, ampak tudi takšna leta pridejo. Sedaj pa ponovno naprej v tujino za nekaj let.

Je bilo zaradi virusa kaj več prostega časa?

Ko se je začela korona, so najprej odpadla v letu 2020 vsa reprezentančna tekmovanja in ni bilo priprav. V klubu smo imeli dvakrat po dva tedna predaha, ko se ni vedelo, ali se bo prvenstvo nadaljevalo. Po eni strani pride prav premor, po drugi strani pa je med sezono težko brez treningov, saj moraš, takoj ko se vrneš, biti v vrhunski formi. Vseeno bi bilo bolje, če bi bil med poletjem dodaten teden prost. Načeloma se ni veliko spremenilo, sploh sedaj ko se vračajo gledalci nazaj na tribune. Upam, da bomo kmalu prišli nazaj v normalo in bo podobno kot pred epidemijo.

Kako si v poletnem času obdržiš pripravljenost?

Ogromno časa preživimo v reprezentanci, veliko več kot večina športov in imamo tudi stalno treninge in priprave. Tiste dva, tri tedne, ko imamo pavzo med poletjem, pa si res vzamem čas za počitek in družino. Igram odbojko na mivki, tenis in podobno. Nimamo težav s pomanjkanjem kondicije, ker nimamo niti časa, da bi se dovolj spočili.

Uspehi z reprezentanco so se v zadnjem času (od leta 2015 naprej) kar nizali. Evropska prvenstva, Liga narodov, kjer ste bili skoraj nepremagljivi. Pa imate vendar grenak priokus ob zadnjem drugem mestu na Evropskem prvenstvu?

Res je, da je vsakič težje sprejeti to drugo mesto. In že tretjič je nekaj grenkega priokusa. Prvo prvenstvo je bilo malo presenečenje, vsi so bili zadovoljni samo s tem, da smo bili v finalu. Na domačem prvenstvu smo res bili na krilih navijačev nepremagljivi. Nato smo se selili v Pariz, težave so se pojavile tudi z mojim slepičem. Sedaj smo bili res prepričani, v tretje bo pa šlo. Izgleda da smo se preveč iztrošili na tekmi s Poljsko, pa nam je zmanjkalo v finalu. Italijani so bili bolj sveži, energični in so nas na žalost premagali. Gremo »probat« na naslednje prvenstvo.

V polfinalni tekmi s Poljsko so zelo močno navijali poljski navijači. Kakšno je bilo vzdušje?

Vedno je lepo igrat pred polno dvorano, če navijajo za tebe ali ne. Lepše pa je seveda, če zate. Tudi slovenskih navijačev je bilo veliko in je zelo lepo, da so nas prišli podpret. Videlo se je, da pred polno dvorano iz sebe iztisnemo še nekaj več in menim, da je bila ta tekma ena najboljših v zadnjih letih. Zasluženo smo zmagali. Takšnega zadnjega seta sicer še nismo doživeli, saj smo se trikrat veselili zmage. Na koncu je važno, da smo ostali zbrani in odigrali do konca.

Na prvem nastopu v Ligi narodov ste si priigrali odlično četrto mesto. Kaj je bil takrat največji izziv za vas kot ekipo? Opazi se, da ima ta ekipa prav posebno energijo.

Liga narodov je bila najtežje reprezentančno tekmovanje. Zelo dolgo traja, zaprti smo bili v »mehurčku«, v hotelu smo bili en mesec in nismo smeli ven. Bilo je zelo težko, predvsem biti tako dolgo stran od družine in igrati tekmo za tekmo. Vsaka tekma je bila težka, saj je to najboljših šestnajst reprezentanc na svetu in nismo imeli časa za počitek. Glede na naporno tekmovanje je to, da smo uspeli v prvem poskusu priti med prve štiri, res fantastično. Z ekipo smo tudi v hotelih precej tekmovalno razpoloženi, radi se družimo tudi izven igrišča. Mislim, da se opazi, ker bi drugače težko tako dolgo ostali skupaj. Ta ekipa je res nekaj posebnega, fantje smo že dolgo časa skupaj, poznamo se in smo dobri prijatelji. Vemo vse o vsakem in kaj od koga pričakovati. Taka zelo homogena ekipa, ki upam, da zdrži še nekaj let v tej sestavi.

Kaj si želiš klubsko in reprezentančno doseči v nadaljnje?

Letos predvsem čim bolje nastopiti v francoskem prvenstvu, menim, da bi se morali boriti za prvih osem mest. Rad bi se v prihodnosti preizkusil še v eni najmočnejših lig na svetu. Reprezentančno pa predvsem naslednje leto priprave na svetovno prvenstvo, kjer zaenkrat še nismo pokazali veliko. Potem pa spet evropsko in predvsem kvalifikacije za Olimpijske igre 2024, ki bi bile »pika na i« naši reprezentančni ekipi in karieri.

Že kaj bolj razmišljaš o tem, kaj bo po športni karieri?

Malo že a nimam še konkretnih planov, rad bi se posvetil odbojki, dokler me to veseli. Imamo tudi že nekaj opcij za naprej, a ne bi se rad prehiteval.

Gregorju se zahvaljujemo, da si je vzel čas za intervju, mu čestitamo in želimo še veliko uspehov v naslednjih tekmah.

Eva Povirk

Oglejte si tudi