Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
5°C
-3°C
JUTRI
5°C
-3°C

Vlom v cerkev na Gulču, v oktobru, mesecu izboljšanja varnosti na vseh področjih

Od leta 1990 dalje v sklopu Projekta prenove naselij in izboljšanja zaupanja med vsemi ljudmi, torej letos že 27. poudarjamo tudi mesečne aktivnosti. Oktobra si prizadevamo izboljšati varnosti na vseh področjih, novembra širimo hvaležnost za vse, kar nam je v življenju podarjeno in decembra spodbujamo k medsebojnemu pričakovanju vseh oblik novega življenja v sožitju z vsemi ljudmi in stvarstvom.

V noči iz 27. na 28. oktober je bilo spet vlomljeno v cerkev Svete Trojice na Gulču, v Vnanjih Goricah. Pri tem so bila poškodovana vhodna vrata in obe ključavnici na njih.  Ker ni bilo opaziti, da bi oskrunili tabernakelj ali povzročili še kako drugo škodo, takrat nismo videli potrebe, da bi o tem obveščali in vznemirjali ljudi. Ob srečanju na pokopališču okoli prvega novembra pa mi je več ljudi predlagalo, da bi o tem dogodku obvestili širšo javnost, saj nihče ne ve, kdaj bo spet vlomljeno v kako drugo cerkev, zdravstveni, gasilski drugi skupni dom, ali pa katerokoli domačo hišo. To obvestilo naj nas vse torej spodbudi, da poslikamo vse zanimivosti in dragocenosti, ki bi jih tatovi lahko ukradli. Predvsem pa si sosedje med seboj pomagajmo ne le pri delu in praznovanju, pač pa tudi pri varovanju naših domačih in skupnih dobrin.

Ta vlom ni bil prvi, saj so pred leti vlomili skozi okno in odnesli kipce, ki pa smo jih po ropu Pošte Preserje, ko so vlomilce ujeli, našli v drvarnici v domačem kraju. Takrat smo vse kipce tudi fotografirali. Zgodilo pa se je tudi, da so na vhod v cerkev pripeljali še nestrjen beton, ali pa zamašili ključavnice in s tem naložili dodatno delo ljudem, ki za božji lon skrbimo za urejenost skupnih domov.

 

Ko smo na začektu oktobra, meseca izboljšanja varnosti na vseh področjih blagoslovili Ižancovo znamenje, smo se ob tem spomnili tudi vseh drugih znamenj v kraju. Pri zbiranju podatkov o teh znamenjih pa sem spoznal, da se ljudje, podobno kot o povojnih pobojih, tudi o usodi teh znamenj še danes ne upajo veliko govoriti. Kljub temu se je že zbralo veliko zgodb iz katerih, v spodbudo tudi vam, objavljam le nekaj utrinkov: Veliko je primerov, da so mnogi od tistih, ki so križe okoli leta 1951 podirali in se norčevali iz vere, da so tudi sami končali svoje življenje na podoben način. Nekoga, ki je požagal križ, je čakala smrt pod smreko, ki je padla nanj. Spet drugi je vrgel križ v jarek in se pozneje tudi sam v jarku srečal s smrtjo. Med ljudmi pa je tudi še živ spomin kako je pogumnež na sveti večer, 24.12.1951, privezal križ za kolo in ga vlekel iz Vnanjih Goric proti Lukovici. Bil je zadnji v koloni fantov - kolesarjev, zato ostali niso opazili, da ga ni več za njimi. Nazaj grede pa so videli, da je zapeljal v gnojnico pri Božičevih (Dolinarjevih) na Lukovici in utonil.

Ja, tudi to je naša dediščina. Zapisano pa je tudi v spodbudo, da bi tudi v prihahajajočem zimskem času še naprej zbirali in zapisovali zanimivosti vaših zaselkov ter to ohranjali pred pozabo tudi po vseh drugih krajih.

 

Vnanje Gorice, 2.11.2017

Drago Stanovnik

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi