Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
34°C
18°C
JUTRI
35°C
20°C
Deli

Tina Poličnik gre v Afriko

Pod okriljem Sekcije za tropsko in potovalno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani se na humanitarno-medicinsko odpravo v Zambijo, v mesto Nangoma, odpravlja od julija, do septembra 2019, skupina, v kateri so tri bodoče zdravnice, zdravnica pripravnica in zdravstveni tehnik.

 

Članice in član odprave Nangoma, ki bo v Afriki 2019 so: Tina Poličnik, Lucija Rejc, Špela Vasle, Anja Voljavec in Boštjan Trpin.  Med njimi je torej tudi naša občanka Tina iz Vnanjih Goric.

  

V misijonski bolnišnici bodo po svojih najboljših močeh pomagali lokalnim prebivalcem.

Bolnišnica v Nangomi, ki jo je s požrtvovalnim delom slovenskih mojstrov zgradil pred 40. leti slovenski misijonar g. Stanko Rozman, je postala osrednja institucija zdravstvene pomoči za območje, kjer prebiva približno 78.000 ljudi. Na voljo je 75 postelj, ki si jih morajo bolniki včasih deliti. Osebja primanjkuje, saj so tam zaposleni le trije zdravniki, dva farmacevta, sedemnajst medicinskih sester in sedem babic. Vsak dan se v bolnišnici poleg redne zdravstvene oskrbe prebivalstva rodi 3-5 otrok. Za primerjavo: le v krajnski bolnišnici, ki je po številu porodov primerljiva (3,9 na dan), je kar 137 zaposlenih.

Večina prebivalstva je še vedno brez elektrike, brez pitne vode in pogosto brez hrane. Mnogo otrok ne obiskuje šole, saj si ne morejo privoščiti šolnine, ki za en semester stane približno pet evrov. Prehrana je zelo enolična in marsikdaj vzrok različnim boleznim. Velik problem prestavljajo podhranjenost in velik umrljivost otrok, predvsem zaradi malarije, HIV-a, tuberkuloze in driske ob črevesnih okužbah. Otroci do 5 let z malarijo predstavljajo polovico hospitalizacij, HIV pozitivnih pa je kar 14,3% prebivalcev med 15 in 49 leti. Tretjina otrok izgubi enega ali oba starša, preden odraste. Veliko bolezni, ki v Zambiji vzamejo največ življenj, je mogoče učinkovito preprečevati ali zdraviti, zato bo naše delo usmerjeno tako v preventivo kot v zdravljenje.

Cilji odprave so:

- nudenje strokovne medicinske pomoči v lokalni bolnišnici in v težko dostopnih oddaljenih vaseh preko t. i. »outreach« programov,

- oskrba z antibiotiki, cepivi in drugimi zdravili, gazami, povoji, sanitetnim materialom in bolnišnično opremo,

- preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni,

- osveščanje in zdravstvena vzgoja prebivalcev na področju prehrane, higiene ter varstva nosečnic in novorojencev.

Tako bomo prispevali k doseganju namenov in ciljev novega tisočletja (OZN):

  • 4. namen: zmanjšati smrtnost otrok
  • 5. namen: izboljšati zdravje mater
  • 6. namen: boriti se proti HIV/AIDS-u, malariji in drugim boleznim

 

O napredku odprave in naših dogodkih se vam bomo sproti pridno javljali na tej povezavi!

 

 Tina Poličnik pa je načrtovano predstavila tudi v domačem kraju, na Gulču.

 

V naprej pa se vam zahvaljujemo tudi za vašo pomoč.

Povzel Drago Stanovnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi