Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Prvi javno dostopen defibrilator (AED) v Notranjih Goricah

Z velikim veseljem pišem o še enem zaključenem projektu, za katerega izvedbo smo si prizadevali zadnji 2 leti. Zadeva je dozorela, ko smo zasledili hvalevredno akcijo podjetja DefibTech (-40 % v oktobru – mesecu oživljanja), saj bi sicer naložba kar krepko presegala 2.000 €.

V Sloveniji zaradi srčnega zastoja umre okoli 1.400 ljudi na leto (približno 4 na dan). Srčni zastoj je najpogostejši vzrok smrti pri odraslih. Kar 70 % vseh srčnih zastojev se zgodi doma, kar pomeni veliko verjetnost, da bomo kdaj reševali življenje svojcu.

Po zastoju srca in prenehanju dihanja v 8–10 sekundah nastopi nezavest. V 4–5 minutah po srčnem zastoju pride na možganskem tkivu do trajnih posledic. Brez oživljanja taka oseba v 10–15 minutah umre.

V primerih srčnega zastoja je potreben klic na 112, vendar čakanje na nujno medicinsko pomoč lahko traja predolgo – njen povprečni odzivni čas je 1 km/1 min. To v primeru Notranjih Goric pomeni 15 minut. Takrat rešilno bilko predstavlja dostopen avtomatski zunanji defibrilator – naprava, ki skozi srce nadzorovano pošlje šok in s tem prekine fibrilacijo (migetanje) srca. Defibrilacija v prvih 3–4 minutah od nastopa srčnega zastoja poveča možnost preživetja za približno 70 %. Šok, ki ga skozi bolnikovo srce pošlje AED v prvi minuti po zastoju, pa zviša verjetnost preživetja za 90 %.

Po tem, ko smo zasledili ugodno ponudbo za nakup AED, so občinski svetniki Liste mladih in zelenih Občine Brezovica sprožili podjetniško/humanitarno pobudo. Nakup same naprave so namreč omogočila donatorska sredstva naveze lokalnih podjetnikov (Prozvok, d. o. o., Arven, d. o. o., Rono senčila, d. o. o., Aleš Drašler, s. p., Telprom, d. o. o., Stonsson, s. p.), ki so se poimenovali »Obrtniki za življenje«. Poleg AED je nujno potrebna tudi zunanja omarica (AED mora biti pri nizkih temperaturah zaradi baterij v ogrevani omarici), katere nakup je omogočila Občina Brezovica, in ki bo nameščena na hiši na Mavsarjevi ulici 27, kjer je prostor zanj odstopila družina Drašler. 

Prostovoljke občinske ekipe prve pomoči smo že v preteklosti (in bomo tudi v bodoče), poleg delavnic izvajanja splošne prve pomoči, za naše občane izvajale tudi brezplačne delavnice temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED (naslednje se boste lahko udeležili v januarju). Doslej se je za rokovanje s to priročno napravo na naših delavnicah usposobilo že preko 100 naših občanov/laikov.

Ob veliki želji, da potreb po njeni uporabi ne bi bilo, se vsem iz SRCA zahvaljujem za vložen trud in sredstva, družini Drašler pa za možnost namestitve omarice z napravo, za katero ne dvomim, da bo pripomogla k (še) večjemu občutku varnosti v naši skupnosti. Hkrati pa po tihem upam, da k podobnemu projektu v naši občini pristopi še kdo. Ne dvomim namreč, da bodo v prihodnosti AED naprave dostopne ravno tako, kot so danes dostopni ročni gasilni aparati. Ker minute tudi v tem primeru štejejo …

Mojca Pristavec Đogić
KORK Notranje Gorice

Foto: Prozvok, d. o. o.

 

Oglejte si tudi