Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Pogled v leto 2019

Vsako leto v tem času so vse organizirane dejavnosti na tak ali drugačen način primorane k neke vrste »kontemplaciji« in oblikovanju poročila o vsem, kar se je dogajalo v letu, od katerega smo se pred kratkim poslovili.

Krajevna organizacija Rdečega križa (KORK) Notranje Gorice je pri svojem delu nekoliko »posebna«, saj pod njenim okriljem deluje tudi Ekipa prve pomoči Občine Brezovica (EPP). Njuno delovanje se na veliko področjih prepleta in ločeno poročanje o teh dveh dejavnostih bi lahko delovalo nekoliko prisiljeno. Iz tega razloga smo zanju pripravili enotno poročilo z omembo posebnosti ene in druge sekcije.

 

Skupaj smo prostovoljci KORK in EPP v letu 2019 opravili 756 registriranih prostovoljskih ur. 

 

V lanskem letu smo članice ekipe prve pomoči izvedle 18 brezplačnih delavnic prve pomoči ter temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja. Ob slovenskem skakalnem prazniku v Planici smo oskrbovale manjše poškodbe med obiskovalci in pomagale v množici izgubljenemu fantiču. Poleg tega smo vse članice skozi celo leto dodatno izpopolnjevale svoje znanje na vajah in različnih izobraževanjih. Dve članici sta opravili usposabljanje tudi iz nudenja psihosocialne pomoči po nesrečah (sledile so večkratne intervencije po požarih), dve članici pa sta v letu 2019 opravili tečaj in izpit za bolničarja in se nam pridružili v ekipi. Novih, s svežim znanjem in zagonom opremljenih, članic smo bile »stare« članice zelo vesele :-)

Poleg tega smo se člani obeh sekcij udeležili tradicionalne čistilne akcije »Očistimo Barje«, večkrat letno smo na Zavodu za transfuzijsko medicino darovali kri, v sodelovanju z OZRK Ljubljana in Občino Brezovica pa omogočili enotedensko letovanje na Debelem rtiču socialno šibkejšim starejšim občanom. Med socialno šibkejše starostnike smo pred novim letom razdelili tudi simbolična darila ter skozi celo leto s prehranskimi, higienskimi in drugimi izdelki poskušali vsaj nekoliko omiliti položaj nekaterih družin in posameznikov, ki so se znašli v stiski.

V jeseni smo pričeli tudi z brezplačnimi mesečnimi motivacijskimi večeri za naše občane, ki se pod okriljem Zavoda Creatus že izvajajo tudi v novem letu.

 

Junija 2019 smo bile članice ekipe prve pomoči nominirane za Najprostovoljke leta in smo za to iz rok predsednika republike Boruta Pahorja prejele priznanja, oktobra pa nas je prijetno presenetila tudi Občina Brezovica s podelitvijo občinskega priznanja za delo KORK in EPP. 

 

Mnogo omenjenih aktivnosti bi bilo težko ali celo nemogoče izvesti, če nam ne bi roke podali sodelavci OZRK Ljubljana ter številni drugi akterji v naši občini. Kot vsa leta doslej smo uspešno sodelovali s prostovoljnimi gasilskimi društvi, društvi upokojencev, krajevnimi skupnostmi, Občino Brezovica, Centrom starejših DEOS, Vrtci Brezovica, Osnovno šolo Brezovica, planinskim društvom, Teatrom Janez Jalen, Klubom študentov in seveda z aktivnimi soobčani, ki so vedno priskočili na pomoč, ko se je pokazala potreba. Zagotovo smo še koga izpustili. Res ne namerno.

 

Tako. Naša kratka »kontemplacija« in sprehod skozi preteklo leto sta končana, naš pogled in energija pa sta že uprta naprej. Vabljeni, da se nam pri kateri od dejavnosti v prihodnje pridružite :-)

 

 

Mojca Pristavec Đogić 

 

za KORK Notranje Gorice in Ekipo prve pomoči Občine Brezovica

Oglejte si tudi