Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

OBVESTILNIK RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA – DECEMBER 2020


INFORMACIJE O HUMANITARNI POMOČI V ČASU EPIDEMIJE

>>NUJNA - HUMANITARNA OSKRBA PREBIVALSTVA
Na posebni telefonski številki 040 788 698 smo dosegljivi za informacije o nujni humanitarni oskrbi prebivalstva od ponedeljka do četrtka od 9. do 15. ure, v petek od 9. do 12. ure.
Gre za nujno oskrbo (s hrano, zdravili) in zagotavljanje informacij, ki sta še posebej namenjeni ranljivim skupinam (starejšim, gibalno oviranim) in tistim občankam in občanom, ki ne morejo ali ne smejo zapustiti stanovanja in si s pomočjo sorodnikov, prijateljev, znancev ali dostave podjetij na dom ne morejo zagotoviti izdelkov in storitev, ki so nujno potrebni za življenje.

>>DELOVANJE HUMANITARNEGA CENTRA
Delitev humanitarne pomoči v obliki hrane poteka nemoteno. Za prevzem humanitarne pomoči je Humanitarni center na Tržaški c. 132 odprt v ponedeljek in torek od 9. do 15. ure, v sredo od 9. do 17. ure. Ponovno zbiramo rabljena oblačila, izključno sezonska oblačila, brisače in posteljnino, a v manjših količinah, do dve vrečki.

AKTIVNOSTI V ODZIVU NA EPIDEMIJO
Odzivamo se na potrebe ljudi, ki jih zaznamo. Za pomoč v odzivu na epidemijo je trenutno aktiviranih in redno vključenih 77 prostovoljk in prostovoljcev RKS-OZ Ljubljana, ki delujejo v aktivnostih UP - učna pomoč in psihosocialna podpora družini, na področju psihosocialne podpore, na področju dostav na dom, v bolnišnici – UKC Ljubljana ter v domovih starejših občanov. Dodatno pa so v zaznavo in odziv na potrebe v lokalnih skupnostih aktivni prostovoljci iz 38 Krajevnih organizacij Rdečega križa. Od razglasitve drugega vala epidemije smo zabeležili več kot 4300 opravljenih prostovoljskih ur v odzivu na epidemijo. HVALA vsem prostovoljkam in prostovoljcem!

>>UP - UČNA POMOČ in PSIHOSOCIALNA PODPORA DRUŽINI
Zadnji mesec so bile naše aktivnosti v okviru UP - učna pomoč in psihosocialna podpora družini zaradi šolanja na daljavo še posebej intenzivne. Kar 41 prostovoljk in prostovoljcev je redno, nekaj ur na teden, v stiku s 46 otroki in družinami, številnim smo pomagali tudi pri pridobivanju opreme. Žal pa še vedno zaznavamo otroke, ki bi potrebovali podporo. Več informacij za nove prostovoljce:
https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/UP-ucna_pomoc_in_psihosocialna_podpora_druzini/

>>POMOČ V DOMOVIH STAREJŠIH OBČANOV IN UKC
Od oktobra 2020 dalje naše prostovoljke in prostovoljci, člani ekip prve pomoči, pomagajo v UKC Ljubljana, od sredine novembra 2020 dalje pa s prostovoljci – laiki pomagamo v domovih starejših občanov, kjer so stiske zaradi okužb z virusom zares velike. Pomagamo v DSO Ljubljana – Vič Rudnik (enota Bokalci, enota Kolezija), v DSO Ljubljana – Bežigrad ter v Centru starejših Medvode. Potrebe so res velike, zato iščemo nove prostovoljce. Več info: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Novi_prostovoljci_koronavirus_1/

>>OBDARITEV STAREJŠIH V DECEMBRU
V decembru poteka že tradicionalna obdaritev starejših preko Krajevnih organizacij RK. V unikatnih vrečkah za večkratno uporabo VREČKE S SPOROČILI, ki so jih ustvarili učenci z mentorji in mentoricami v projektu Drobtinica smo 1.866 starostnikom podarili piškote, 100 g kave, slive brez koščic in vitaminski napitek. Ker letos izvajanje obiskov v domovih za starejše ni bilo izvedljivo, smo jim poslali RAZGLEDNICE SREČE z voščilom in lepimi mislimi.

>>OBDARITEV OTROK V DECEMBRU
Dogodkov in predstav z obiskom Dedka Mraza zaradi omejitev letos žal ne bomo izvedli, vseeno pa bomo otroke razveselili z darili. V sodelovanju s svetovalnimi službami bomo obdarili 300 osnovnošolcev, v našem Humanitarnem centru pa še dodatnih 100 predšolskih otrok iz družin, ki se soočajo z revščino.


>>SKRB ZASE in SKRB ZA DRUGE
Skrb zase nam omogoča, da lažje skrbimo za druge. V drugem valu epidemije koronavirusa smo na Rdečem križu Slovenije - Območnem združenju Ljubljana ustvarili novo spletno podstran, na kateri najdete uporabne nasvete, misli in praktične namige, da boste lažje skrbeli zase in za druge. V mesecu decembru se posvečamo negovanju čuječnosti in spoznavamo preproste poti v čuječnost. Objave vsak TOREK.

PREVENTIVNE AKTIVNOSTI V ČASU EPIDEMIJE
>>NOVI PROSTOVOLJCI: Postani inštruktor v programu Sem sreča v nesreči
Kot lahko vidimo vsak dan, nesreča nikoli ne počiva. Vabimo nove prostovoljce – inštruktorje v program Sem sreča v nesreči, v okviru katerega osnovna znanja za ukrepanje v primeru nesreč prenašamo naprej osnovnošolcem v obliki kratkih delavnic. Predznanje s področja ni potrebno, pridobite ga v okviru usposabljanja. Za prijavo lahko izpolnite prijavni obrazec na spletni strani
https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Prostovoljstvo/ ali pišete na srecavnesreci@rdecikrizljubljana.si.

>>PRVA POMOČ – TRENINGI PRVE POMOČI ZA SREDNJEŠOLCE NA DALJAVO
Članice in člani srednješolskih ekip prve pomoči se zavedajo, da je tudi v teh časih znanje prve pomoči pomembno. Morda bolj kot kadarkoli prej. Zato se vsak teden srečujejo s trenerji prve pomoči na online treningih, v okviru katerih krepijo obstoječe in pridobivajo novo znanje. S svojo močno voljo kažejo pot, da lahko tudi na daljavo usvojimo določene praktične veščine prve pomoči, če le imamo na voljo povoj ali dva, da lahko poskusimo.

>>PRVA POMOČ – TEČAJI IN IZPITI PRVE POMOČI za voznike in zaposlene
S pridobivanjem znanja prve pomoči ne moremo čakati. Nikoli namreč ne vemo, kdaj nas za ovinkom pričaka nesreča. Naši tečaji in izpiti prve pomoči zato potekajo redno, vsak teden. Pri tem dosledno skrbimo za vse zdravstveno-preventivne ukrepe, določene vsebine smo prestavili tudi v spletno okolje. Več informacij na www.prva-pomoc.si.

>>OBVESTILO KRVODAJALKAM IN KRVODJALCEM
Zaloge krvi so nizke, vljudno vabljeni, da darujete. Pokličite na 051 672 147, 051 389 270 ali 030 716 796 in se dogovorite o dnevu in uri prihoda z Zavodom RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva ul. 6, Ljubljana. Predhodna najava je obvezna, saj zagotavlja varno okolje.
Več informacij na
http://www.ztm.si/
Hvala, ker darujete kri za življenje.


>>PREDSTAVITVE KRVODAJALSTVA ZA DIJAKE – KLUB 25 in KLUB 100 KAPLJIC
Širjenje vrednot krvodajalstva poteka kljub omejitvam. Čeprav so šolske klopi trenutno prazne, prostovoljke in prostovoljci Kluba 25 in Kluba 100 kapljic uspešno ozaveščajo srednješolce in jih spodbujajo k solidarnosti, prostovoljstvu in krvodajalstvu s predstavitvami na spletnih platformah. Krvodajalstvo je najvišja oblika nesebične solidarnosti,

ki jo je treba prenašati na naslednje generacije.


>>ZBIRANJE DONACIJ
Stiske ljudi se poglabljajo. Veliko družin, samozaposlenih in perkarnih delavcev se je znašlo v hudi finančni stiski. Donacije za pomoč pri plačilu položnic za osnovne življenjske stroške lahko nakažete na naš humanitarni račun. Več na povezavi:  https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Kako_lahko_pomagate/.

POMEMBNO: 
5. december – Mednarodni dan prostovoljstva

Obeležili smo mednarodni dan prostovoljstva. Razglednice sreče, ki so jih soustvarjali otroci iz vrtcev in osnovnih šol, so razveselile prostovoljke in prostovoljce.

10. december – Svetovni dan človekovih pravic

20. december – Mednarodni dan solidarnosti

Solidarnost je skrb drug za drugega -  ko pomagaš drugim, pomagaš tudi sebi, saj ustvarjaš svet, ki se odziva na stiske sočloveka. Ideja solidarnosti pa se odraža v konkretnih dejanjih.
Poglej okoli sebe. Kaj lahko narediš za sočloveka?


Kmalu bo prišlo novo leto.
Vsem iskreno želimo naj bo 2021 prijazno, navdihujoče in razumevanja polno.

 Delimo misel, ki naj spremlja leto 2021.

Naj bodo tvoje misli pozitivne,
saj se bodo spremenile v besede.
Naj bodo tvoje besede pozitivne,
saj se bodo spremenile v dejanja.
Naj bodo tvoja dejanja pozitivna,
saj bodo odražala tvoje vrednote.
Naj bodo tvoje vrednote pozitivne,
saj bodo postale tvoja usoda.


Mahatma Gandhi


#solidarnost

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Razglednica sreče (na naslovni sliki): Ilustracije so pripravili otroci iz vrtcev in šol na območju RKS-OZ Ljubljana v okviru aktivnosti. Hvala!

 

Oglejte si tudi