Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
17°C
11°C
TOR.
17°C
11°C
Deli

Obiskali so nas mladi iz Železnikov in g. Miro Šlibar

Gotovo se marsikdo vpraša zakaj mnogi, ne glede na vreme, tudi edino prosto jutro v tednu ne pespimo, pač pa se odpravimo v skupne domove, kjer molimo, prepevamo ter v Sloveniji in vsepovsod po svetu poslušamo in premišljujemo isto božjo Besedo? Ker pa je mnogo tudi takih, ki zaradi zdravstvenih ali drugih vzrokov ne morete priti zraven, v nadaljevanju sledi skavtski pozdrav iz Železnikov in razmišljanje g. Mira Šlibarja:

Na začetku nas je pozdravila Mirjam Tolar, voditeljica skavtinj in skavtov iz Železnikov.

Gospod Miro Šlibar pa je kar je povedal potem tudi zapisal z željo, da bi lahko prebrali tudi tisti, ki to nedeljsko jutro niso mogli biti z nami:

 

Ko se Cerkev vzpenja proti veliki noči, stopa skozi različne stopnje priprave, v katero jo uvaja Gospod. Na današnjo, 3. postno nedeljo, ko je za nami že skoraj polovica posta (16. dan), smo povabljeni, da pripravimo dostojno prebivališče, tempelj Gospodu v nas samih in nam za to tudi daje smernice v izbrani Božji besedi.

 

Prvo berilo (2 Mz 20,1-17) nam predstavi deset Božjih zapovedi, ki jih je Bog razglasil ob sklenitvi zaveze na Sinaju. Desetere zapovedi so Božja ponudba človeku, da se odloči za dobro, za vrednote, za življenje. So temeljni pravilnik in naravno vodilo za človeško in krščansko ravnanje.

Teh zapovedi ne razumemo kot breme, ki nam je naloženo in ga moramo z muko prenašati. Saj res ne vsebujejo neznosnih zahtev, ki bi jih človek ne mogel izpolniti, temveč tisto najnujnejše, kar mora upoštevati, kdor želi pripadati Božjemu ljudstvu.

Poleg tega so zapovedi do bližnjega vgrajene v pravo sleherne civilne družbe kot univerzalna, za vse obvezujoča etična postavka. Kdor jih izpolnjuje, pripravlja v templju svojega telesa dostojno prebivališče Gospodu, kakršno zahteva Jezus v današnjem evangeliju (Jn 2,13-25).

 

Postni čas nas vabi, da spet odkrijemo središče in jedro naše vere in njega zaživimo. Kaj je to jedro, nam v enem stavku pove apostol Pavel v 2. berilu: »Oznanjamo križanega Kristusa.« To za Pavla še zdaleč ni bilo lahko.

Tudi mi smo večkrat v skušnjavi, da bi zahtevali znamenja. Ogorčeni sprašujemo: Zakaj Bog dopušča takšne hude reči, nesreče, krivice, vojne, bolezni? Radi bi ukrojili Boga po svojem okusu in svojih predstavah.

 

Evangelij nam hoče povedati, da svetih in posvetnih stvari ne smemo mešati. Jezusov srd nad menjalci in prodajalci v templju – nad katerim smo najbrž malo začudeni,  je resen opomin vsem čuvarjem svetišč, naj gledajo, kaj se v teh prostorih dogaja. Opomin obiskovalcem teh krajev.

V nadaljevanju evangeljskega dogajanja da Jezus svojim sogovornikom vedeti, da je On sam Božji tempelj.

Ko smo bili krščeni, smo Božji tempelj postali tudi mi. Ne smemo iz njega delati tržnice.

Kdaj bi se to zgodilo? Kadar bi v naše srce imel dostop kdorkoli in kadarkoli. Kadar bi se v njem kopičila vsakršna navlaka in bi mi ne poskušali napraviti reda. Kadar bi ne skrbeli za notranji in zunanji mir ter bi se vsevprek vpilo in kričalo. Kadar bi stvarem odvzeli njihovo notranjo vrednost ter bi bilo naprodaj vse in tudi mi sami.

 

Zelo konkretno. Ko je katehet vprašal pri verouku otroke, če so bili v nedeljo pri maši, mu je fantek z otroško iskrenostjo dejal: »meni in bratu je v nedeljo zjutraj oče dejal, da ker sta bila ves teden pridna, nama danes ni treba iti k maši.« In še tole: če ob nedeljah starši svoje otroke peljejo le do cerkvenega praga, in jih tam po maši spet poberejo, se morajo otroci slej ko prej začeti upirati.

 

Zgradimo Bogu tempelj v našem življenju
V postnem času se pripravljamo na obhajanje velike noči, ko bomo obnovili krstne obljube. »Hodimo v svetu kot Jezus,« je spodbudil papež Frančišek. Iz vsega našega bivanja naredimo »znamenje njegove ljubezni do naših bratov, zlasti najšibkejših in najrevnejših«: »Zgradimo Bogu tempelj v našem življenju

Tako, če bomo pričevalci živega Kristusa, ga bodo lahko srečale tudi mnoge osebe, na katere naletimo na naši poti. »Toda – vprašajmo se, vsak od nas se lahko vpraša – se Gospod zares počuti doma v mojem življenju?« Mu dovolim, da očisti moje srce in da prežene malike? To so tiste drže poželjivosti, ljubosumnosti, posvetnosti, zavisti, sovraštva in navade opravljanja, »odiranja« drugih. Mu dovolim, da očisti vse drže, ki so proti Bogu, bližnjemu in nam samim? Lahko nas je strah, da nas bo Jezus »natepel«, je nato dodal papež. Toda Jezus tega nikoli ne stori. »Jezus očisti z nežnostjo, z usmiljenjem, z ljubeznijo. Usmiljenje je njegov način čiščenja.« Jezusov bič je usmiljenje.

Da bi On, samo On, prebival v nas
Vsaka evharistija, ki jo obhajamo z vero, nam pomaga rasti kot živi Gospodov tempelj. Jezus pozna tisto, kar je v vsakem izmed nas. Pozna tudi našo najbolj gorečo željo: »Da bi On, samo On, prebival v nas.« Pustimo mu, da vstopi v naše življenje, v našo družino, v naša srca. Najsvetejša Marija, privilegirano prebivališče Božjega Sina, naj nas spremlja in podpira na poti postnega časa, da bi ponovno odkrili lepoto srečanja s Kristusom, ki nas osvobodi in zveliča.

 

Današnja Božja beseda nam daje priložnost za našo postno notranjo prenovitev in spreobrnjenje. Pristne in konkretne prenovitve pa ne more biti, če človek pogumno ne pretehta lastnega moralnega in bogoslužnega življenja, to je svojih navad in svoje molitve. Z vso močjo nas nagiba k temu, da se umijemo, očistimo in odstranimo zlo. Mislimo na spoved! Radijski misijon!Tako bomo mogli čez nekaj tednov obhajati Gospodov praznik z opresniki iskrenosti in resnice. Amen.

 Skavtinje in Skavti so povedali tudi svoje prošnje.

DEVETNEVNICA ZA PAPEŽA FRANČIŠKA

Pred 5 leti je bil 13. marca za rimskega škofa izvoljen Jorge Mario Bergoglio, ki je tako postal Petrov naslednik na krmilu katoliške Cerkve in si prvi nadel ime Frančišek. Zanj smo dolžni moliti vsi, ki ga priznavamo za vrhovnega pastirja. Morda tudi s to devetdnevnico, ki jo začnemo 4. marca.

 

Gospod,

vir večnega življenja in vse resnice,

daj papežu Frančišku

duha razuma in razsodnosti,

duha spoznanja in ljubezni.

Naj zvesto vodi in usmerja vse,

ki si mu jih zaupal, da skrbi zanje.

Kot Petrov naslednik in Kristusov namestnik

naj gradi tvojo Cerkev,

da bo postajala vedno bolj učinkovit

zakrament edinosti, ljubezni in miru za ves svet.

Amen.

 Skavtinje in Skavti so povedali tudi svoje zahvale.


Vnanje Gorice, 4.3.2018

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Kadrovska Asistenca-stranski
MBA vhodna vrata in okna