Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Kdaj ste nazadnje darovali kri?

V mesecu maju smo se članice Rdečega križa ponovno odločile darovati kri. Vsak delovni dan se v Sloveniji v namene ohranjanja zdravja in življenja namreč potrebuje količina krvi, za katero je potrebnih od 300 do 350 krvodajalcev. Največji porabniki krvi so bolniki z boleznimi krvi in krvotvornih organov (kostnega mozga), bolniki z rakom, bolniki, zdravljeni s transplantacijo organov in kostnega mozga, ponesrečenci ter bolniki, ki kri potrebujejo zaradi operativnih posegov. Med osebami, ki sem jih naštela, ste se v mislih zagotovo spomnili koga, ki ga poznate in se je že znašel v taki situaciji.

Ko z ljudmi govorim o darovanju krvi, je njihov glavni pomislek strah pred iglo. Toda kaj je en vbod z injekcijsko iglo proti občutku, da si nekomu izboljšal ali celo rešil življenje? Po več desetih odvzemih vam lahko z gotovostjo tudi zatrdim, da so uslužbenci na Zavodu za transfuzijsko medicino zelo prijazni in previdni. Če obstaja tudi najmanjši dvom, da bi odvzem krvi darovalcu lahko škodoval, se vam zahvalijo za izkazano dobro voljo in vas zaprosijo, da poskusite ponovno spet čez nekaj časa, ko boste v boljši »formi«.   

Za darovanje krvi se lahko odloči oseba med 18. in 65. letom starosti, ki tehta več kot 50 kg in je dobrega zdravja in počutja. Pred dajanjem krvi morate pojesti nemasten obrok (npr. kruh z marmelado, čaj, sadni sok ali kavo).

Ko se boste odločili narediti ta človekoljuben korak, se oglasite na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, Ljubljana, vsak delovni dan med 7. in 15. uro ali v sredo med 7. in 17. uro (več informacij na: http://www.ztm.si/krvodajalstvo/ ali tel.: (01) 543 81 00).
Na dan darovanja krvi vam pripada prost dan, katerega stroške pokriva obvezno zdravstveno zavarovanje ter velika mera ponosa.

Oglejte si tudi