Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Ekipa prve pomoči v Državnem zboru

Naša ekipa je bila povabljena, da po enem letu v Državnem zboru ponovno izvede delavnico temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja. Tako smo v torek, 11. 2., ki je tudi mednarodni dan skupne evropske številke za klic v sili 112, na katero je mogoče poklicati na pomoč v vseh državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav – na Hrvaškem, v Makedoniji, na Kosovu in nekaterih območjih Rusije, članice ekipe prve pomoči občine Brezovica nekaj časa vplivale utrip našega hrama demokracije :-)

 

Po prijazni dobrodošlici s sladkim darilom je sledila delavnica, na kateri so udeleženci aktivno sodelovali tako z vprašanji kot tudi s samim izvajanjem oživljanja na za to posebej prirejenih lutkah odrasle osebe, otroka in dojenčka (postopki oživljanja so glede na velikost obolelega nekoliko različni). Hkrati je bilo med njimi nemalo presenečenih ob spoznanju, kako enostavna je uporaba defibrilatorja, male napravice, ki je dostopna na vedno več javnih mestih in močno poveča možnost (kvalitetnega) preživetja osebe, ki doživi srčni zastoj (od 5-6 primerov dnevno). 

 

Izvajanje temeljnih postopkov oživljanja s strani naključno prisotnih ob osebi, ki doživi srčni zastoj, lahko za do 3-krat poveča možnost preživetja te osebe. In ker se okoli 70 % srčnih zastojev zgodi v domačem okolju, obstaja velika verjetnost, da vam bo na delavnicah pridobljeno znanje prišlo prav za pomoč nekomu od vaših bližnjih. 

 

Mojca Pristavec Đogić

 

 

Foto: Matija Sušnik in arhiv EPP

Oglejte si tudi