Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
2°C
-1°C
JUTRI
3°C
-1°C
Deli

Čestitka gospodu Janezu Kompare za dopolnjenih 70 let

Podobno, kot v vseh drugih občinah, so tudi v naši Občini Brezovica, poleg domačink in domačinov naredili skozi čas, veliko dobrega za skupnost, zlasti na področju izobraževanja tudi mnoge učiteljice in učitelji ter posvečene sestre in duhovniki. Mednje zagotovo sodi tudi župnik Janez Kompare, ki je bil rojen 3.12.1947 v Mengšu in je leta 1992 prišel iz Gornjega Logatca, za župnika na Brezovico. Leta 2000 pa je odšel za župnika v Doljni Logatec, kjer je tudi še danes. V Dolnjem Logatcu smo 3.12.2017, tudi skupaj z domačini in prijatelji iz vseh župnij, kjer je do sedaj deloval, slovesno praznovali njegov jubilej. Ob tej priložnosti je v imenu Župnije in Občine Brezovica prejel čestitko in zahvalo za vse dobro, kar je naredil pri nas.

Gospod Janez Kompare je prevzel Župnijo Brezovica v prvih letih samostojne Slovenije, ko smo vsi še toliko bolj verjeli, da je usoda vseh nas in naše Domovine Slovenije, največ odvisna od prispevka vsakega posebej in seveda tudi od usklajenega medsebojnega sodelovanja tam, kjer živimo in delamo.

Tudi zato, da bi bili pri tem učinkovitejši, je bilo skoraj po vseh slovenskih župnijah in tudi v naši, ustanovljenih več novih, k vsem ljudem usmerjenih, dobrodelnih skupin, saj se zavedamo, da smo kot narod ena družina. Zato je bilo v tistem obdobju na novo ustanovljenih ali oživljenih tudi v lokalni skupnosti veliko društev, katerim je bilo skupno to, da niso bila posledica zahtev od zgoraj in so mnoga še danes, odprta za vse. Tako so uspešno zaživele lokalne skupnosti, v katerih so bili predsedniki društev, ustanov in skupnosti, v sodelovanju med seboj, kot enakovredni družinski člani iste lokalne družine, saj so vsi in še danes vsi obstajajo in delujejo v dobrobit vseh tam živečih ljudi. Seveda se pri svojem delovanju med seboj ne izključujejo, pač pa vsak na svojem področju dopolnjujejo. S tako miselnostjo se je, kjub prenosu 80 % pristojnosti in sredstev iz starih občin na upravne enote, vendarle pospešeno razvijal vsak zaselek na njemu specifičen način.

Torej tako, kot so se med seboj dogovorili tam živeči ljudje, ki so izkoristili priložnosti in dosegli napredek skupnega, z lastnim znanjem, delom in sredstvi. Da je gospd Janez Kompare zaslužen za napredek naše lokalne skupnsti Občine Brezovica, v prvem desetletju samostojne Domovine Slovenije pa potrjujejo, med mnogimi drugimi tudi naslednji spomini:

Zaživel je Projekt oživljanja naselja in izboljšanja zaupanja med vsemi ljudmi.

Organizirali smo srečanja družin. Na primer na Gulču in na Otroškem igrišiču Predale. http://vimeo.com/2593158

Obujali smo stare običaje in tudi našli povezavo Fržolarjev z Markovim.

Pomemben člen pa je bila tudi kulturna dediščina. Na primer Rožmarin na Gulču.

 

Gospoda Janeza Kompare je kot osebnost tedna, v tedniku Družina, predstavil tudi novinar gospod Jože Pavlič.

Prispevek za Logaške novice:

Na prvo adventno nedeljo, 3.12.2017 je bilo v Župniji Dolnji Logatec posebno slovesno, saj je svoj 70. rojstni dan praznoval tukajšnji župnik g. Janez Kompare. Priprave na praznovanje rojstnega dneva priljubljenega župnika so v »tajnosti« stekale že približno en mesec pred praznovanjem. Pri tem so sodelovale praktično vse skupine, ki delujejo v župniji, vsem pripravam in organizaciji pa je bil skupen moto »Bodite veseli in sproščeni«, kar je bila edina želja g. Župnika Janeza, ko se ga predhodno vprašalo, če ima za rojstni dan posebno željo. Skladno s programom se je praznovanje rojstnega dne pričelo predhodno soboto z večerno sveto mašo, ki jo je obogatil mešani pevski zbor Adoramus. Nadaljevalo pa se je s prvo nedeljsko jutranjo sv. mašo, pri kateri so sodelovali predstavniki različnih župnijskih skupin. Osrednja slovesnost praznovanje je bila pri drugi jutranji sv. maši ob 10. uri, h kateri je klicalo mogočno pritrkavanje v zvoniku župnijske cerkve sv. Nikolaja. Sveto mašo je daroval jubilantov brat msgr. Tone Kompare, ki je bil pred g. Janezom Komparetom dvajset let tukajšnji župnik. Sveto mašo so z ubranim petjem obogatili predstavniki družinskega verouka in mladinskega pevskega zbora. Čeprav imamo župljani g. župnika Janeza za našega, vemo pa, da ni samo naš, saj je predhodno deloval v kar šestih župnijah. Kot diakon je služboval eno leto v Župniji Vrhnika, tri leta kot duhovni pomočnik v Metliki, nato pa kot župnik 5 let v Žužemberku, 11 let v Gornjem Logatcu in 2 leti v Hotedršici, nato pa še 8 let na Brezovici in od leta 2000 dalje službuje in se daruje Bogu in župljanom v Dolnjem Logatcu. Zato se je ob koncu svete maše g. župnika Janeza presenetilo na način, da so mu pozdrave in voščila prinesli predstavniki vseh omenjenih župnij vključno z rojstno Župnijo Mengeš, ki jo je predstavljal drugi jubilantov brat Franc Kompare, ki je povedal anekdoto iz mladih let slavljenca, ki je nasmejala vso cerkev. V imenu župljanov se je g. župniku zahvalil in mu zaželel vse najboljše tajnik župnijskega pastoralnega sveta dr. Samo Venko, v imenu Občine Logatec pa župan g. Berto Menard. Med verniki v cerkvi je bil tudi predstavnik Državnega zbora poslanec mag. Andrej Šircelj.

V nadaljevanju je objavljen nagovor g. župniku Janezu Komparetu s strani predstavnika župljanov:

 

 

 

»Spoštovani gospod župnik Janez,

Vaša življenjska pot, po kateri že več kot 45 let hodite kot duhovnik, je zaznamovana s služenjem Troedinemu Bogu in župljanom v vseh sedmih župnijah v katerih ste delovali oziroma delujete. Ste misijonar današnjega časa v lokalnem okolju razpetem med žuborečo reko Kolpo v Metliki, preko Žužemberka in njegove  neveste Krke pa vse preko Brezovice do Cankarjeve Vrhnike in naprej preko Dolnjega in Zgornjega Logatca vse do Hotedršice in njenega Ravnika, kjer sv. Barbara prosi za Slovenski narod, ki se pogreza v temo podzemlja sodobnega sveta. Ste duhovnik, ki z veseljem in z zaupanjem predvsem pa s samim načinom življenja oznanjate Jezusa in Njegov Evangelij podobno, kot ga je pred skoraj 2000 leti Apostol Pavel. Veseli in ponosni smo, da nas je Bog izbral, da imamo lahko v svoji sredi takega duhovnika kot ste Vi. Ob današnjem dnevu, ko lahko skupaj z vami praznujemo vaš 70. rojstni dan, se župljani vseh sedmih župnij, kjer ste službovali oziroma še službujete sprašujemo, kako naj damo hvalo Bogu in Vam, da Vas imamo v svoji sredi. Ali »Do sedemkrat?« (Mt 18,21) Kot Kristjani ob tem verjamemo, da bi nam Jezus dal nasvet: »Ne pravim ti do sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedem« (Mt 18,22). Za vsako vaše leto in za vsako župnijo, kjer ste oziroma še ljubeče služite dobremu Bogu.

Ker so vsa darila, ki ste jih prejeli v preteklih trenutkih minljiva, smo se predstavniki skupin, ki delujejo v naši župniji odločili, da Vam podarimo neminljivo darilo, ki naj Vas in tudi vse nas spominja na vaš 70. rojstni dan; na mlaj, ki smo ga na trg pred cerkvijo po lepi Slovenski navadi postavili v čast vašemu rojstnemu dnevu, smo Vam za rojstnodnevno darilo namestili adventni venec. Župljani se ob tem zavezujemo, da bo od letošnjega leta naprej vsako leto v adventnem času v vašo čast in v spomin na vaš 70. rojstni dan vse mesto in njegove obiskovalce na Kristusov prihod spominjal adventni venec, ki bo kot letošnji postavljen na Trgu sv. Nikolaja pred župnijsko cerkvijo.«

dr. Samo Venko,

Tajnik Župnijskega pastoralnega sveta Župnije Dolnji Logatec

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij