Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
28°C
18°C
TOR.
28°C
17°C

Pismo g. Šlibarja ob mesecu hvaležnosti 2017

Župnija Brezovica je tako velika, da so k nam prihajali odlični pomočniki, ki so prav tako, kot domači duhovniki naredili veliko dobrega ne le za naše prednike, pač pa tudi za Domovino Slovenijo. Ko pomislimo nanje, se hitro spomnimo, na primer pisatelja g. Janeza Jalna, slovenskega leksikografa g. Marijana Smolika, profesorja dr. Stanka Janežiča... in policijskega kurata g. Janka Novaka in mnogih drugih. Občasno nas obiščejo tudi drugi zanimivi in duhovno bogati gospodje. Ob letošnji zahvalni nedelji in zahvalnem mesecu novembru pa se nas je spomnil tudi nekdanji bolniški župnik v Ljubljani monsinjor g. Miro Šlibar, ki je sedaj odgovoren za Medškofijski odbor za pastoralo zdravja in je tudi tudi organizator romanj v Lurd in še vedno rad pride tudi k nam. Poslal nam je pismo, ki ga povzemam v nadaljevanju:

Drage dobrotnice in dobrotniki, iskreno sem vam hvaležen za bližino duhovnikom, ki redno ali občasno prihajamo v vaše župnijsko občestvo in vso pomoč, ki jo namenjate lepšemu bogoslužju. Vedno se pri vas lepo počutim, tako v Vnanjih Goricah, na Logu in na Brezovici. Bog vam povrni za vse.

Podobno vesel sem pa tudi vaše pozornosti, do ljudi v stiski in do ostarelih in bolnih. Zato predlagam, da bi zapisano povabilo viselo na oglasnih deskah, bilo objavljeno v oznanilih in bi to besedilo včasih izrekli tudi v prošnjah vernikov:

 

Dobri Bog, razsvetljuj nas, da bomo starejšim, bolnim in umirajočim preskrbeli prejem zakramentov – spovedi, maziljenja in obhajila, ki jih bodo utrdili v krščanski veri, zaupanju v Božje varstvo, sprejemanju in darovanju trpljenja za odrešenje vseh ljudi!

 

Če ste vi ali kdo od vaših na zdravljenju v Kliničnem centru ali na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, pokličite duhovnika na GSM 041 613 378. Če pa ste na rehabilitaciji v Soči, pokličite na GSM 031 613 378 ali domačega duhovnika.

 

V mesecu novembru, ki je pri vas že 27. leto tudi mesec hvaležnosti, pa bi lahko kje zapisali tudi deset koristnih nasvetov neznanega avtorja svojcem, ki spremljajo bolnike in umirajoče.

 

- Vse uredi tako, da umrem v domači okolici.

- Bodi ob meni ob umiranju. Prehod v smrt je daljši, kot misliš. Slišim, čeprav molčim in imam zaprte oči.

- Povej mi, da boste zmogli živeti brez mene. Bodi pogumen in sprejmi resnico o slovesu.

– Vlivaj mi optimizem s kratkimi citati iz Svetega pisma. Če slabo slišim, mi povej na uho.

– Drži me za roko. Obriši mi pot s čela. Ostani ob meni. To je zakrament umiranja. Če govorijo le znamenja, jih pusti govoriti.

– Veliko se boš naučil ob mojem umiranju. Moli ob meni. Ne jezi se na Boga in ga ne obtožuj. Kmalu ga bom gledal iz obličja v obličje. Nekoč bo tudi tebi to podarjeno.

 – Ne skrbi preveč za osmrtnico, tudi stroški ob pogrebu naj te ne vznemirjajo preveč.

 – Ne žaluj preveč za menoj. Mnogo žalovanj na svetu je samo druga stran naše nevere.

 – Ohrani kot dediščino, kar smo lepega skupaj doživeli. Živi odslej svoje življenje malo bolj zavestno, kot pred mojo smrtjo. Lepše, zrelejše in globlje bo, bolj ponotranjeno in bolj veselo, kot je bilo prej, pred mojo zadnjo uro, ki je moja prva.

 

Ne na koncu se vam še posebej zahvaljujem za posnetke sv. maše, ki je bila  19. julija 2017 ob 6.45. v lurški votlini. Vesel sem, da lahko ta posnetek vidi vsak, ki v iskalnik vpiše: POZDRAV IZ LURDA.

 

1. del:

2. del:

3. del:

 

Po končanem vsakoletnem romanju v Lurd z bolniki, invalidi, starejšimi in drugimi, smo posnetkov veseli udeleženci romanja, in seveda tudi svojci in vsi drugi prijatelji Lurda.

Naša velika želja je, da bi se lahko udeležili romanja v Lurd, ki bo prihodnje leto od 17. do 22. junija 2018.

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi