Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Pet let delovanja Tržnice Brezovica

Letošnje poletje  je minilo pet let, odkar se vsak petek na Brezovici zberejo lokalni pridelovalci hrane in svoje izdelke ponudijo na Tržnici Brezovica. V petek, 8. oktobra je potekalo malo slavje ob obletnici, ponudba je bila večja, tudi župan občine Brezovica Metod Ropret se je ustavil pri vsaki stojnici ter izkazal svojo podporo projektu.

 

Spodbujanje razvoja podeželja in kmetijstva ter ozaveščanje prebivalstva o pomenu lokalno pridelane hrane sta glavna namena Občine Brezovica ob ustanovitvi Tržnice Brezovica. Ideja o njej se je porodila že leta 2014, takrat se je občina lotila organizacije tržnice, ki je zaživela julija 2015. Letos tako beležimo že peto leto obratovanja. Tržnica je v vmesnem času pridobila kar nekaj rednih obiskovalcev, kjer jih pričaka pestra ponudba domače zelenjave, sadja, testenin, mlečnih in suho-mesnatih izdelkov ter medu, zagotavljajo pa tudi ponudbo sezonskega sadja. Tržnica obratuje vsak petek popoldne od 14. do 18. ure na parkirišču pred gasilskim domom PGD Brezovica ter občinsko stavbo ob Tržaški cesti. 

 

Večji del ponudnikov na tržnici sodeluje že od samega začetka. Občina spodbuja lokalne pridelovalce in pridelovalce iz regije, seveda pa tudi ekološko pridelavo. Vsi ponudniki: 

Čebelarka Tatjana Grdadolnik vsak petek na tržnici na Brezovici prodaja med in čebelje pridelke. Je ena izmed redkih poklicnih čebelark izmed več kot 10.000 slovenskimi čebelarji. Opravila je tečaje na čebelarski zvezi, ki vsako leto organizira tudi določena predavanja na temo HACCP – varna prehrana. Ko se je na področju čebelarstva že uveljavila, je opravila nacionalno poklicno kvalifikacijo. O svetovnem dnevu čebel, ki je 20. maja, pravi, da je to zares zelo pomemben dan za vse slovenske čebelarje, veseli jo, da je Slovenija dvignila čebelarstvo. O čebelah pravi, da so to »zelo organizirane male živalice« in ko enkrat padeš v to, delaš in deluješ na tem področju dan in noč.

Biodinamična kmetija EkoZelnik so manjša bio-dinamična kmetija iz Horjula. Ime kmetije je sestavljeno iz dveh besed, prva je EKO in se navezuje na trdno prepričanje, da je ekološki način eden najboljših načinov pridelave hrane, ki hkrati koristi človeku in naravi, druga beseda pa je njihov priimek in hišno ime ZELNIK, katere pomen se navezuje tudi na prostor, kjer raste najboljša zelenjava. Zakaj delajo kar delajo? Ker se zavedamo, da je ustvarjanje in pridelava hrane častno in odgovorno delo. Kot je  rekel in zapisal Aristotel: »Naj bo hrana vaše zdravje!« Kot rečejo starejši ljudje se z zdravjem vse začne in konča. Kar dajemo vase in od sebe na nas vpliva energijsko in se odraža tudi v svetu okrog nas. Pri njih tudi zato hrano pridelujejo z vsemi znanimi so-naravnimi principi in pristopi.

Ekološka kmetija Božeglav je locirana na Krasu. Nudijo vse, kar pridelajo na njihovi kmetiji, to pa so mleko in mlečni izdelki, jogurti, siri vseh vrst, sirni namazi, sir za žar… Že od samega začetka so ponudniki na tržnici Brezovica, saj je tu veliko obiska, na tržnico pridejo stranke tudi iz okolice, ne samo iz naše občine. Pri njih se lahko naroči tudi sveže meso. Njihovo kakovost so prepoznali tudi na mednarodnem živilskem sejmu v Gornji Radgoni, ki so njihov navadni jogurt kot edini navadni jogurt v Sloveniji ovenčali z zlato medaljo za kakovost. Tudi njihovo maslo je takrat dobilo zlato medaljo. 

Marija Slana iz Notranjih Goric je že vseh pet let ponudnica na tržnici. Prideluje domačo sezonsko zelenjavo, domače piškote ter testenine. O obisku pravi, da je v zadnjem času odličen. Zaradi pridelave domače zelenjave, ki v zimskem času ne uspeva, se od decembra do marca umakne iz tržnice. Potem marca svežo domačo zelenjavo spet ponudi na tržnici.

Zemlja, ki je stoletja počivala in je bogata z organsko snovjo in rudninami, je idealna za ekološko kmetovanje. To prednost sta pred nekaj leti prepoznala tudi Marija in Tadej Dolenc. Na večini njihovih površin nikoli niso uporabljali umetnih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev, zato so te površine čiste in spočite. Tudi nekaj travinja so preorali, tako je bila odločitev za ekološko kmetovanje povsem logična. Glavna prednost je zdrava, neoporečna zelenjava, ponujanje zgolj na lokalnem trgu pa pomeni ohranjanje vitaminov in svežine. Glavna dejavnost ekološke kmetije Pri Dolencu je pridelava sezonske zelenjave in kokošjih jajc. Zahvaljujoč rastlinjakom je zelenjava na voljo preko celega leta. Pozimi tam dobro uspeva motovilec, radiči, špinača in zimske solate, poleti pa mesto najdejo paradižniki, paprike, jajčevci in kumare. Skupaj preko leta ponujajo blizu trideset vrst različne zelenjave, ob dobrih letinah se da kupiti kozarec izvrstnega eko medu – delo pridnih čebel iz medičine barjanskih cvetlic. Z letošnjim oktobrom so registrirali dopolnilno dejavnost in lahko sedaj nudijo tudi vložnine, začimbe ter predelano sadje in zelenjavo. Sedaj lahko kupite paradižnikovo mezgo, kečap, zelenjavne namaze, vloženo peso, kumarice, papriko, bučke, korenčkov sok itd. Njihove pridelke lahko kupite:

  • na kmetiji v samopostrežni trgovinici »na zaupanje«, Pod Goricami 15, Vnanje Gorice (pon.- sob. 8h- 20h);
  • na tržnici Brezovica, poleg gasilskega doma (pet. 14h- 18h) in 
  • na tržnici Vrhnika na Sodnijskem trgu (sob. 7h- 12h).

Kmetija Furjan se ukvarja s pridelavo sezonskega sadja in zelenjave, od malin do kostanja. Locirani so na Logu pri Brezovica, ponudniki so postali malce kasneje in niso tu že vse od začetka. Zdi se, da se je obisk v času virusa malenkost zmanjšal, drugače pa je super in je veliko ljudi. 

Ferjan Jure iz Borovnice nudi zelenjavo ekološke pridelave, sezonsko sadje ter unikatne lesene izdelke. Pod te spadajo krožniki, deske, sklede – vse to večinoma iz sadnega drevja, kot so hruške, češnje, jablane, pa tudi oreha. Po naročilu izdelajo tudi posebne lesene izdelke, po želji tudi vgravira. Že od ustanovitve tržnice je ponudnik, skozi leta se opaža, da se promet popravlja in tržnica postaja vedno bolj znana. 

Mesnine Bajec so družinsko podjetje, ki se nahaja v Šmartnem pri Litiji. Delajo na tradicionalni način, tako kot so delali naši starši. So lokalni pridelovalci in imajo slovensko meso. Nudijo suhomesnate izdelke, sveže meso, meso za piknik, poltrajni izdelki (klobase, hrenovke, tlačenka). Tržnici Brezovica so se pridružili v začetku tega leta in upa, da bodo del nje tudi v nadaljnje. 

 

 

Eva Povirk

Oglejte si tudi