Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
15°C
-2°C
JUTRI
13°C
2°C
Deli
1434

Živimo v sožitju, tudi z medvedi in drugo divjadjo!

Občina Brezovica se lahko pohvali tudi z bogato pestrostjo narave skoraj na vseh področjih.

Z medvedom pa tudi tako, da je simbol KS Rakitna. Tam živeči ljudje povedo, da v okolici Rakitne medved ni še nikoli napadel človeka. Ker so se po žledu  gozdovi tako obrasli, da so sedaj skoraj neprehodni in nepregledni, se v njih zadržuje tudi več divjadi. Sveže sledi in občasna srečanja z medvedko pa potrjujejo, da se ti zadržujejo tudi na osamelcih. S praskami po tleh, ali na drevesnih deblih, ali s pogrizenimi bezgovimi grmi postavijo meje pred naselji.

Gulč je sestavljen iz apnenca, Veliki vrh pa je s severne strani – z brezovške strani narinjen lapor. Sam vrh in južni del pa je iz apnenca.  Tik pod vrhom je apnenec tako spran, da je veliko kraških lukenj, v katerih prebivajo lisice in druge njim podobno živeče živali. Po izjavah lovcev, si je pred nekaj leti tu naredila brlog tudi medvedka in v njem povrgla mladiča, ki je sedaj že odstavljen.  Tega je slikal tudi sosed Janez, ko je šel na sprehod s svojim psom Antejem. Domačin iz Zanoge Franci Klemen pa ga je posnel, ko je medved tekel po travniku ob cesti vzporedno z avtom in posnetek objavil na facebooku.

Da je v luknjah na vrhu Velikega vrha res brlog, sem preveril lansko leto tako, da sem na sveže povečane luknje  nametal veje. Ena luknja je bila kmalu spet odprta. Letos pa je na novo povečana druga luknja.  Zagotovo so torej ožine tudi v rovih pod zemljo.

Prisotnost medveda nas torej ne ogroža. Navdaja pa nas z adernalinom, saj nikoli ne vemo kdaj in kje ga bomo srečali. Zato je dobro, da imamo na kolesu »kraguljčka« in hodimo predvsem po občinskih poteh, ki so sedaj po zaslugi lokalne skupnosti spet bolj pregledne.

Vsem želim veliko užitkov tudi pri opazovanju in občudovanju naravnih lepot, ki potrjujejo, da živimo kot v raju in zares v parku.

Vnanje Gorice, 13.6.2018.

 

Drago Stanovnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!