Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Zavetišče Ljubljana ob svetovnem dnevu mačk opozarja na pomembnost sterilizacije in kastracije

Vsako leto 8. avgusta praznujemo svetovni dan mačk. Dan je bil prvič obeležen pred 18. leti, leta 2002, istega leta, kot je bilo ustanovljeno Zavetišče Ljubljana. Dan mačk je oživela dobrodelna organizacija Mednarodni fond za zaščito živali (Ifaw), ki je želela s tem osveščati o življenju, potrebah in zdravju mačk.

 

Tako svetovni dan mačk kot tudi Zavetišče Ljubljana sta ob polnoletnosti v Sloveniji dočakala nekaj pomembnih prelomnic. Za mačke je zagotovo med najbolj pomembnimi zadnja posodobitev Zakona o zaščiti živali, po kateri so tudi mačke opredeljene kot čuteča živa bitja in ne več kot stvari.

 

Za zavetišče in seveda tudi za mačke v oskrbi zavetišča, pa je prelomen zaključek novogradnje in popolne prostorske ter vsebinske prenove Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana. S tem je Ljubljana, z njo pa tudi Slovenija, pridobila sodobno zavetišče. Še v tem letu bo dokončana gradnja objekta za mačke, kjer bodo bivalni pogoji še boljši, predvsem pa kapacitete zadostne za oskrbo vseh zapuščenih muc v regiji.

 

V zavetišču Ljubljana smo v letu 2020 sprejeli že 769 mačk. Na današnji dan jih je v zavetišču še 157, lani na isti dan jih je bilo 129. V letošnjem letu smo v Zavetišču Ljubljana oddali 183 mačk.

 

Že zdaj so mačke v Zavetišču Ljubljana deležne še boljše veterinarske oskrbe v novi veterinarski ambulanti. Ambulanta je opremljena z vso potrebno opremo po sodobnih standardih (digitalni rentgenski aparat, ultrazvok, laboratorij z varnim mestom za obdelavo vzorcev). Zagotovljeni so ločeni izolatoriji, kjer bo mogoče varnejše zdravljenje okuženih živali. Sodobno opremljeni kirurški dvorani omogočata opravljanje tudi zahtevnejših kirurških posegov. Zraven so prostori za postoperativno in intenzivno nego, da bo okrevanje še boljše in še hitrejše.

 

Nova ambulanta tako ob novih, izboljšanih bivalnih pogojih za živali in povečanih kapacitetah zgrajenih v prvi fazi projekta, zaključuje celostno oskrbo zapuščenih živali po sodobnih strokovnih standardih.

 

 

Zakaj sterilizirati in kastrirati?

V Zavetišču Ljubljana na leto oskrbimo okrog 1.500 mačk. Neželeni mačji mladiči predstavljajo kar 90% vseh zapuščenih mačk, saj mačka v povprečju koti 2-3 krat na leto, povprečno po 4 mladiče. Strošek oskrbe enega mladiča je trikrat večji od stroška sterilizacije, če ima mladič srečo in mu lahko v zavetišču nudimo oskrbo.

 

V naravi namreč tri četrtine mladičev ne dočaka pol leta starosti, le vsak deseti eno leto. S sterilizacijo neželenih mladičev ni žalostnih koncev.

 

Pomembno je torej, da na sterilizacijo in kastracijo ne gledamo kot na poseg, ki živali odvzame »moškost« ali »ženskost«, temveč kot poseg, s katerim dolgoročno zmanjšujemo število neželenih mladičev in posledično število zapuščenih živali. Tudi kastracija pripomore k zmanjšanju neželenih mladičev, še več pa je drugih pozitivnih učinkov.

 

Kastracija in sterilizacija zmanjšujeta tveganje za poškodbe neposredno, kakor tudi posredno. Največji delež izgub pri mladičih je zaradi hudih poškodb. Odrasel nekastriran samec mladiče, če niso njegovi, lahko pobije, da potem zaplodi svoje.  Mladičem po izgubah sledijo nekastrirani odrasli samci, njim nesterilizirane odrasle samice in na koncu kastrirani samci. Če bo vaša mačka sterilizirana, se verjetnost poškodbe zmanjša vsaj za 5 krat:

 

Ne samo sterilizacija in kastracija, tudi čipiranje je absolutno potrebno

 

Čeprav v Sloveniji čipiranje mačk ni zakonsko obvezno, ga v Zavetišču Ljubljana toplo priporočamo. Hkrati v zavetišču brez izjeme čipiramo vse mačke, ki so oddane novim lastnikom. 

 

Mikročip za označevanje je velik kot riževo zrno, veterinar pa ga s posebno injekcijo vstavi živali pod kožo. Postopek mikročipiranja je minimalno boleč (pik z injekcijo) in za žival ne predstavlja stresa.

 

Vsak mikročip ima svojo identifikacijsko številko, ki jo je moč prebrati s posebnim čitalcem. Čitalce mikročipov imajo pooblaščene osebe (veterinarji, zavetišča, redarji, policija…).

 

Po opravljenem mikročipiranju mora veterinar ali zavetišče, ki je opravilo postopek, podatke o živali  in lastniku vnesti v Centralni register psov (CRPsi). Pri tem je zelo pomebno, da so ob registraciji na voljo vsi podatki, tudi kontakti za morebitno nujno obveščanje, kot je najdba izgubljene živali.

 

Centralni register psov ni javni register, zato osebni podatki lastnikov psov niso prosto dostopni.

  

Čipiranje ni namenjeno iskanju ali lociranju izgubljene živali, kot nekateri zmotno mislijo, temveč le poizvedbi o lastniku živali. Torej mikročip ne sporoča lokacije živali.

V primeru izgubljene ali najdene živali lahko veterinar ali zavetišče odčita vstavljen mikročip, ki je povezan s podatki v CRPsi. Na podlagi kontaktnih podatkov je tako mogoče v kratkem času kontaktirati lastnika in ga obvestiti o najdbi živali.

 

Zavetišče Ljubljana ob svetovnem dnevu muc priporoča, da za dogovorno lastništvo muc poskrbimo za sterilizacijo, kastracijo, mikročipiranje in ustrezno zdravstveno in mentalno nego naših kosmatih prijateljic.

 

Danes pa jih še posebej pocrkljajte, jin namenite kakšen dodaten priboljšek in priljubljeno igračo.

 

Če muce še nimate in imate v srcu in hiši prostor za novega družinskega člana, vas vabimo v zavetišče. Morda boste ravno danes pri nas našli sorodno dušo v mačji podobi in se zaljubili v te male in privlačne zverinice.

 

Oglejte si muce, ki so na voljo za oddajo v Zavetušču Ljubljana TUKAJ

Marko Oman, dr. vet. med.,
Vodja Zavetišča Ljubljana

Oglejte si tudi