Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Vzorci uporab prostora na Jezeru pri Podpeči in v Iškem vintgarju

Urbanistični inštitut RS na Ljubljanskem barju izvaja pilotne aktivnosti, ki bodo v prihodnje pripomogle k boljšemu načrtovanju in upravljanju območja z vidika spodbujanje razvoja na naravi temelječe rekreacije na prostem. Območje je zaradi bližine glavnega mesta Ljubljane podvrženo specifičnim pritiskom, kot so preobremenjenost nekaterih lokacij zaradi povečanega obiska v poletnih mesecih ter konflikti med različnimi uporabniki… Pred nami je izziv, kako na ravni sedmih občin pristopiti k celostnemu načrtovanju in upravljanju območja, da bo v prihodnosti prispevalo k boljši kakovosti življenja in javnega zdravja prebivalcev in obiskovalcev.

Ljubljansko barje je zaradi svoje naravne in kulturne dediščine ter bližine glavnega mesta privlačna destinacija za rekreacijo in preživljanje prostega časa. Da bi v občutljivi krajini omogočili enakomernejšo razvrščenost rekreacijskih območij in povezanost rekreacijskih poti v projektu LOS_DAMA! razvijamo zasnovo tematske zelene infrastrukture ter preverjamo nosilno sposobnost prostora na najbolj obremenjenih lokacijah, kot sta Jezero in Iški Vintgar.

V juniju 2019 je bila organizirana delavnica »Vzorci uporab prostora na Jezeru pri Podpeči in v Iškem vintgarju« za lokalne deležnike občin Ig ter Brezovice z namenom predstaviti rezultate o obiskanosti Jezera pri Podpeči ter Iškega vintgarja. Predstavljeni podatki so bili zajeti v poletnih mesecih 2018 z uporabo metode opazovanj in kartiranja vedenj in so pokazali, da je obremenjenost Iškega vintgarja dosti večja, predvsem pa so navade uporabnikov v tem prostoru z vidika ohranjanja narave precej bolj problematične. Nadalje je delavnica odprla skupno razpravo v smeri iskanja rešitev in drugih primernih območij za razbremenitev in usmerjanje obiska znotraj obeh občin.

Metoda opazovanj in kartiranja vedenj uporabnikov, ki je bila uporabljena v projektu LOS_DAMA!, je bila predstavljena na četrtem srečanju Open Science Meeting: Transforming Land Systems for People and Nature v Bernu. Sodelavki Urbanističnega inštituta RS Barbara Goličnik Marušić in Vita Žlender sta v sklopu prispevkov na temo prihodnjega načrtovanja in upravljanja peri-urbanih območij predstavili prispevek z naslovom »Vključevanje zaznavanja in rabe peri-urbanih odprtih prostorov v načrtovalskih dokumentih: kakšen je doprinos informacij, podanih v primerni obliki?«*, kjer sta predstavili možnosti združevanja različnih metodoloških pristopov v obravnavi peri-urbanih območij za prostočasne namene.

5. septembra 2019 pripravljamo medobčinsko delavnico, kjer bomo predstavili pristop/koncept tematske zelene infrastrukture za spodbujanje razvoja na naravi temelječe rekreacije na prostem za območje Krajinskega parka Ljubljansko barje in okolice. S predstavniki sedmih občin, odločevalci, strokovnjaki in lokalnimi društvi bomo identificirali predloge za razvoj optimalne zasnove zelene infrastrukture na tem območju in razpravljali o možnostih, da bi tak pristop v prihodnje postal strokovna podlaga za celovito načrtovanje in upravljanje zelenih površin za potrebe razvoja rekreacijske infrastrukture in dejavnosti na subregionalni ravni.

Več informacij o projektu je na voljo na spletnih straneh programa Območje Alp in Urbanističnega inštituta RS.

Oglejte si tudi