Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

USTANOVLJEN MEDNARODNI KONZORCIJ PARTNERSTVA ZA OHRANJANJE IN OŽIVLJANJE OBRAMBNEGA SISTEMA CLAUSTRA

Danes, 31. 5. 2019, je 33 ustanov iz Slovenije in Hrvaške v prostorih Cankarjevega doma na Vrhniki podpisalo konzorcijsko pogodbo o ustanovitvi Partnerstva za ohranjanje in oživljanje obrambnega sistema Claustra. S tem je bil postavljen temelj za skupno in dolgoročno skrb ter promocijo dediščine Claustre kot celote. Slavnostni dogodek je organiziral vodilni partner projekta Claustra+ Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.
Partnerstvo za ohranjanje in oživljanje obrambnega sistema Claustra združuje deležnike, ki delujejo na območjih, preko katerih potekajo zapore poznorimskega obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum. Danes so ostanki posameznih zapor vidni od Reke na Hrvaškem ter vse do Zarakovca v Baški grapi v Posočju in jih uvrščamo med najpomembnejšo kulturno dediščino na naših tleh. Glavni cilji partnerstva so spodbujanje k ohranitvi in oživljanju dediščine Claustre, povečanje prepoznavnosti kot enega najpomembnejših spomenikov Slovenije in Hrvaške, podpora pri razvoju in izvedbi aktivnosti ter novih projektov na področju Claustre ter povezovanje in koordinacija deležnikov te izjemne dediščine.

Slavnostna govornika na dogodku sta bila župan Občine Vrhnika Daniel Cukjati in Damjana Pečnik, vodja Službe za razvoj na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Dogodek je z motivacijskim predavanjem z naslovom »Zgodbe preteklosti oživijo v prihodnosti« popestril strokovnjak na področju razvoja turističnih produktov Jan Oršič. Za glasbeno točko pa je poskrbela harfistka Lara Pelikan, ki je v lanskem letu prejela zlato plaketo in drugo nagrado na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG.

Konzorcijsko pogodbo so podpisali partnerji projekta Claustra+ Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Zavod Ivana Cankarja za kulturo šport in turizem Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Primorsko-goransko županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka in Turistička zajednica Kvarnera. Poleg tega so h konzorciju pristopile občine Ajdovščina, Brezovica, Bloke, Borovnica, Ig, Logatec, Postojna, Sodražica, Velike Lašče in Vrhnika v Sloveniji ter na Hrvaškem še općina Klana in Kostrena. Prav tako so konzorcijsko pogodbo podpisale organizacije ARGOS – Društvo regionalnih turističnih vodnikov, Društva Baška dediščina, Društvo Fran Govekar Ig, Društvo LIMES arheologija prostora , Društvo za dolomitne lutke, Podjetje Posadimo drevo d.o.o., Zavod Parnas – Zavod za kulturo in turizem Velike Lašče, Zavod Zeleni Žep, Zavod Znanje Postojna v Sloveniji ter na Hrvaškem Atelier Damjan Kovač, Dvorac »Petar Zrinski« Čabar, Lokalna akcijska grupa “Terra liburna” in Zavičajna zbirka – muzej Prezid.

Navedene ustanove so s podpisom konzorcijske pogodbe prispevale kamenček v mozaik ohranjanja naše kulturne dediščine, ki je del vseh nas, del okolja in družbe, v kateri živimo. Kulturna dediščina ni samo breme, ampak je izjemna razvojna priložnost, ki nas povezuje v svoji raznolikosti in nam odpira nove možnosti v prihodnosti. Nedvomno ima Claustra potencial biti ena izmed najprivlačnejših destinacij na čezmejnem območju, ki lahko stopi ob bok sorodnim destinacijam v tujini, kot sta Dežela Hadrijanovega zidu ali nemški limes. S skupnimi močmi bo 33 ustanov zagotovilo, da bo tudi Claustra postala prepoznavna destinacija ne le pri nas, temveč tudi drugod po svetu.

Projekt Claustra+ je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa Interreg V-A Slovenija-Hrvaška in združuje devet partnerjev iz Slovenije in Hrvaške. Skupna vrednost projekta znaša 1.779.988,15 €.

Dodatne informacije:

dr. Katharina Zanier (vodja projekta Claustra+)

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

Tel. 041 962 601, Email: katharina.zanier@zvkds.si

www.claustra.org/sl/

www.zvkds.si/sl/claustra/claustra

www.facebook.com/ClaustraPlus/


Oglejte si tudi