Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Priporočila za varnješe nakupovanje v času epidemije

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil priporočila glede števila potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru.

 

NIJZ priporoča, da posamezen poslovni prostor zagotavlja 20 m2 površine na posamezno stranko, v kolikor je v poslovnem prostoru naenkrat prisotnih več strank. Priporočena površina ne vključuje pomožnih prostorov, kot so skladišča, sanitarije, garderobe itd.

 

Ob tem je poudarjajo, da je v primeru večjih prostorov (npr. 100 m2) možnost izogibanja preostalim strankam v prostoru in zagotavljanje ustrezne razdalje 1,5 m lažje in je zato lahko v prostoru prisotnih več kot 5 oseb. 

 

Priporočajo tudi, da se okvirna površina ne spusti pod mejo 15 m2 na posamezno stranko.

 

Prostore je potrebno redno prezračevati. V kolikor gre za naravno prezračevanje, je potrebno imeti odprta vhodna vrata in dodaten vir zraka (okno, druga vrata ipd.). V kolikor to ni mogoče oziroma je urejen sistem prisilnega prezračevanja, je potrebno zagotoviti najvišjo možno moč prisilnega prezračevanja in imeti odprta vhodna vrata.

 

Razdalja med čakajočimi na blagajni naj bo vsaj 2 metra, lastnik poslovnega prostora mora določiti največje dovoljeno število strank na blagajni glede na ureditev prostora in možne kapacitete (število blagajn, dolžina prostora ob blagajniškem pultu). 

 

Inštitut predlaga pretočnost strank v (večjih) trgovinah na način, da se loči število strank, ki  opravljajo nakupe in stranke, ki skladno s prejšnjim odstavkom stojijo v vrsti na blagajni. Ko se mesto ob blagajni sprazni in v vrsto vstopi stranka, ki je opravljala nakupe, se dovoli vstop novi stranki.

 

Glede čakajočih pred poslovnimi prostori, predlagajo razdaljo vsaj 2 metra med posameznimi strankami. 

Lastnikom poslovnih prostorov priporočajo organizacijo dela na način, da vsa opravila, ki jih lahko izvajajo izven poslovalnega časa trgovin, izvedejo, ko strank ni v prostoru. 

 

Ob tem opozarjajo tudi na ustrezno čiščenje ali razkuževanje nakupovalnih vozičkov in košar, naprav za vnos PIN številk in drugih površin in predmetov, ki prihajajo v stik s strankami ob opravljanju storitev. Tudi zagotovitev rokavic za enkratno uporabo, ki jih stranka po opravljenih storitvah ustrezno zavrže.

 

Več podrobnosti najdete na spletni strani NIJZ.

 

 

Osnovno pravilo je, da osebe s potrjeno okužbo in vsi, ki so v izolaciji oziroma karanteni, NE SMEJO hoditi po nakupih! 

 

Sedaj so prodajalne odprte med vsaj 8. (lahko tudi prej) in najmanj 18. uro. Odlok ne velja za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas.

 

V času od 8. do 10. ure se mora vsem ranljivim skupinam, med katere se uvrščajo invalidi, upokojenci in nosečnice, omogočiti prednost tako pri nakupu kot tudi vstopu v trgovino.

 

Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

 

Priporočila za nakupovalce: 

  1. Nakupe naj opravlja samo ena zdrava oseba iz skupnega gospodinjstva
  2. Nakup naj bo premišljen in za obdobje vsaj nekaj dni
  3. Upoštevajte navodila osebja glede vstopa in sanitarnih ukrepov (razkuževanje, rokavice, maske)
  4. Za občane, ki sami ne zmorejo po nakupih so v lokalnih skupnosti poskrbeli z mrežo prostovolcev, običajno pa podatke zbirajo štabi Civilne zaščite
  5. In še enkrat: osebe s potrjeno okužbo in vsi, ki so v izolaciji oziroma karanteni, NE SMEJO hoditi po nakupih!

Oglejte si tudi