Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

OBVESTILNIK RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA – SEPTEMER 2021

»Pomagaj starejšim«, avtorica zgornje ilustracije: Nina Auberšek.

Zapomni si, da majhna prijaznost ne obstaja. Vsako dobro dejanje ustvari spremembo, ki je brezmejna.

Scott Adams

Spremljajte nas na Instagram profilu @lepa_dejanja v prihodnjih mesecih in skupaj z nami spodbujajte lepa medsosedska dejanja.

>> IZMENJEVALNICA
2. 9. 2021 od 16. do 20. ure, Mestni trg, pred Pritličjem
Prejšnji mesec nam je vreme ponagajalo in Izmenjevalnice nismo morali izpeljati, tako kot je bilo načrtovano. Zato vsaj za tokratni dogodek držimo pesti in vas vabimo, da se nam pridružite na prostem v centru Ljubljane, na Mestnem trgu, pred Barom Pritličje.
17. 9. 2021 od 16. do 19. ure, pred Humanitarnim centrom, Tržaška c. 132, Ljubljana

Pridružite se nam na dogodku blagovne menjave – prinesi hrano, izdelke za higieno in čistila in jih izmenjaj za rabljena, vintage oblačila in predmete.

>>DAN S PROSTOVOLJCI: LAHKO SE ZATRESE …
Naloge in odziv prostovoljskih struktur RKS-OZLJ v primeru večje nesreče in predstavitev mednarodne potresne vaje SiQuake – uvod v vajo
9. 9. 2021 od 17. do 19. ure, Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška 132, Ljubljana
»Tresenje je bilo vsak hip hujše. Takoj nato je začelo pokati zidovje, s streh se je usula opeka, razrušeni dimniki so se kakor toča usuli na ceste in ulice. Od vsepovsod sta se zaslišala bolestno kričanje in obupen jok. Vse je začelo plesati.« (Izpoved iz knjige Janeza Kajzerja: S tramovi podprto mesto)
To je samo ena izpoved osebe, ki je doživela naravno nesrečo, v zgornjem primeru je šlo za potres v Ljubljani leta 1895, ki je porušil kar desetino vseh zgradb, čutili pa so ga vse do južne Moravske in Dubrovnika.

Najbolj pereče vprašanje ob prebranem je, kako bi ljudem lahko kar najbolj učinkovito pomagali ob naravnih nesrečah? Kako pravilno ukrepati in kakšna je pri tem vloga vas, prostovoljcev? In kako se bomo letos na potres pripravili na Mednarodni potresni vaji SiQuake, ki bo potekala od 5. 10. do 7. 10. 2021.
Vsebine srečanja:

·         Pregledali bomo načine ukrepanja in obveznosti Rdečega križa v primeru nesreč;

·         Spoznali bomo način vključenosti RKS-OZLJ v odziv na nesreče preko državnega sistema;

·         Kako bomo kot prostovoljci sodelovali na mednarodni potresni vaji nastanitve SiQuake.


Obvezne prijave na: vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si, 01 62 07 293 ali 040 858 052


NAPOVEDUJEMO:
Prvič bomo izvedli tudi vajo na terenu, na treh lokacijah, kjer bomo vadili scenarije - vloga KORK v primeru nesreče.
Predvideni datumi izvedbe potresne vaje:
28. 10., 4. 11. in 11. 11. 2021
Lokacije: Četrtna skupnost Šiška, Bežigrad in Rudnik. Časovni okvir vaje: 17. do 20. ure
Prosimo računajte na udeležbo. Hvala.

>>DELAVNICA ZA LAIČNO OSKRBO IN NEGO NA DOMU
16. 9. 2021 od 16. do 20. ure, Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška c. 132, Ljubljana
Vsi se lahko nekoč znajdemo v situaciji, ko bomo morali poskrbeti za svoje najbližje. Sedaj je čas, da se naučimo kako! Delavnica je namenjena vsem, ki nimajo zdravstvene izobrazbe in bi radi skrbeli za svojce, prijatelje, sosede, ko bo to potrebno. Praktično naravnano delavnico izvajata medicinska sestra ali patronažna sestra z dolgoletnimi izkušnjami. Obvezne prijave preko povezave ali na info@rdecikrizljubljana.si.

>> SREČEVALNICA
od 20. 9. 2021 naprej od 17. do 19. ure, Humanitarni center, Tržaška c. 132
Ponovno bodo potekala srečanja z naslovom  »Ustvarjalno in z dobrim počutjem v jesen«. Delavnice bodo potekale ob ponedeljkih. Na srečanjih se bomo spoznavali s sprostitvenimi in dihalnimi tehnikami, pridobivamo plesna in fotografska znanja in krepimo dobro počutje in ustvarjalnost. V kolikor bi se želeli pridružiti, lahko svojo prijavo oddate na elektronski naslov tjasa.bratus@rdecikrizljubljana.si. Prijave sprejemamo do zapolnitve mest.

>> OBVESTILO KRVODAJALKAM IN KRVODAJALCEM
Potrebe po krvi se povečujejo, zato vljudno vabljeni, da pokličite na 051 671 147, 051 389 270 ali 030 716 796in se dogovorite za dan in uro prihoda na odvzem ter darujete kri za zdravje in življenje soljudi. Odvzemi v Ljubljani potekajo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva ul. 6, Ljubljana. Hvala, ker darujete kri za življenje.

>> DAROVANJE ORGANOV IN TKIV
Z odločitvijo za darovanje organov in tkiv lahko rešimo mnogo življenj, zato moramo o tem humanem dejanju po smrti razmišljati že za časa življenja. V register se lahko vpišete z digitalnim potrdilom na povezavi https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=3765 ali pa osebno v času uradnih ur na RKS-OZ Ljubljana po predhodni napovedi.

>> PRVA POMOČ – TEČAJI IN IZPITI PRVE POMOČI za voznike in zaposlene, delavnice in tečaj za bolničarja
Osvežite svoje znanje prve pomoči, pripravite se za izpit iz prve pomoči za voznike motornih vozil ali se prijavite na tečaj za bolničarja. 17. 9. 2021 ob 17. uri pripravljamo tudi delavnico Najnujnejših ukrepov prve pomoči pri otrocih in dojenčkih. Prijave potekajo preko spletne strani www.prva-pomoc.si.

>>POSTANI PROSTOVOLJEC RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA
Priključi se veliki družini prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa.
RAZPIS IN USPOSABLJANJA ZA VKLJUČITVE V PROSTOVOLJSKE SKUPINE:
Želiš biti del ekipe, ki se odzive v primeru izrednih dogodkov? Si pripravljen_a pridobiti in širiti svoje znanje za ukrepanje v primeru nesreč? Si star_a nad 22 let in si doma iz Ljubljane ali okolice?
Prijava za člane in članice Nastanitvene enote ->https://forms.office.com/r/brwY7z3Jm7

Želiš pomagati drugim? Te zanima delo z ljudmi? Lahko nameniš del svojega časa za bolj povezano in solidarno lokalno skupnost?
Prijava za nove prostovoljke in prostovoljce Krajevnih organizacij RK ->https://forms.office.com/r/Vr3TzEw9v8
Več informacij in razpis na: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Razpis_za_prostovoljstvo_jesen_2021/

UP – učna pomoč in psihosocialna podpora družini
UP – učna pomoč in psihosocialna podpora družini je program, v sklopu katerega nudimo podporo in pomoč številnim učencem_kam in njihovim družinam. V kolikor bi vas veselilo prostovoljsko delo z otroki, mladostniki in družinami vabljeni, da oddate spletni obrazec oziroma prijavnico na spletni strani: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/UP-ucna_pomoc_in_psihosocialna_podpora_druzini/ ali nam pišete na elektronski naslov: tjasa.bratus@rdecikrizljubljana.si.
Aktivnosti financira MDDSZ iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

KLUB 25 IN KLUB 100 KAPLJIC
Vabljeni, da se pridružite skupini prostovoljcev, kjer mladi prostovoljci Kluba 25 skupaj z izkušenimi krvodajalci in prostovoljci Kluba 100 kapljic spodbujajo krvodajalstvo v obliki predstavitev krvodajalstva in promocij na javnih dogodkih med mladimi in širše. Prijavite sprejemamo na spletni strani: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Prostovoljstvo/. Dobrodošli!

SODELUJEMO:
Obiščite nas na predstavitvenih stojnicah RKS-OZ Ljubljana na dogodkih drugih organizatorjev.
Osvežite svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja, vpišite se v bazo krvodajalcev ali pridobite več informacij o naših prostovoljskih programih.

>>ČS POSAVJE: DAN SOSEDOV
11. 9. 2021 od 14. ure dalje, Centralni park med Mucherjevo ulico in Glinškovo ploščadjo, Ljubljana
>>DAN ČS BEŽIGRAD
16. 9. 2021 (uro in lokacijo sporočimo naknadno)
>>DAN ČS RUDNIK
25. 9. 2021 (uro in lokacijo sporočimo naknadno)

INFORMACIJE O HUMANITARNI POMOČI
>> HUMANITARNA OSKRBA PREBIVALSTVA
V kolikor ste v stiski se obrnite na nas! Dosegljivi smo na 040 788 698.
Več: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Humanitarni_center/

POMEMBNO: 
1. 9. – Prvi šolski dan
5. 9. – Mednarodni dan dobrodelnosti
11. 9. – Svetovni dan prve pomoči
Vsako drugo soboto v septembru je svetovni dan prve pomoči, ki nas dodatno opominja, da znanje prve pomoči rešuje življenja. V okviru svetovnega dneva prve pomoči bo 11. 9. potekala Mestna vaja ekip prve pomoči Rdečega križa in prvih posredovalcev Mestne občine Ljubljana.
21. 9. – Svetovni dan miru
29. 9. – Svetovni dan srca

Oglejte si tudi