Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

OBVESTILNIK RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA – JULIJ 2021


»Podarjeno srce v znamenje sreče«
avtorica ilustracije: Isabela Kavšek

V prilogi vam predstavljamo eno izmed izbranih ilustracij likovnega natečaja, ki s tehniko slovenskih ljudskih vezenin ponazarja čisto simboliko skupnosti: dobri odnosi, srčnost in medsebojna pomoč. Moč podane roke, ko se človek znajde v stiski, pa sega globoko v srce. ️ Ne pozabimo na #solidarnost in #lepadejanja v teh vročih dneh.

Za več idej lepih dejanj in medsosedske solidarnosti nam lahko sledite na instagram profilu @lepa_dejanja.

>> IZMENJEVALNICA – 8. rojstni dan
16. 7. 2021 od 16. do 19. ure, pred Humanitarnim centrom, Tržaška c. 132, Ljubljana

Izmenjevalnica praznuje 8. rojstni dan! Pridružite se nam na dogodku blagovne menjave – prinesi hrano, izdelke za higieno in čistila in jih izmenjaj za rabljena, vintage oblačila in predmete.

>> SREČEVALNICA – joga na prostem
Vsak ponedeljek med 8.30 in 10. uro poteka v parku Tivoli joga na prostem. V kolikor bi se želeli pridružiti, lahko svojo prijavo oddate na elektronski naslov izmenjevalnica@rdecikrizljubljana.si .

>> OBVESTILO KRVODAJALKAM IN KRVODAJALCEM
Potrebe po krvi se povečujejo. Vljudno vabljeni, da še pred odhodom na dopust solidarno darujete kri, saj zaradi preprečevanja prenosa novega koronavirusa, osebe, ki so bile v tujini, še 14 dni po prihodu domov ne smejo darovati krvi. Z darovanjem boste pripomogli k vzdrževanju poletnih zalog krvi. Ker se je na odvzem krvi tudi v poletnih mesecih potrebno naročiti, pokličite na 051 671 147, 051 389 270 ali 030 716 796in se dogovorite za dan in uro prihoda. Odvzemi bodo v Ljubljani potekali na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva ul. 6, Ljubljana.
Hvala, ker darujete kri za življenje.

>> DAROVANJE ORGANOV IN TKIV
Z odločitvijo za darovanje organov in tkiv lahko rešimo mnogo življenj, zato moramo o tem humanem dejanju po smrti razmišljati že za časa življenja. V register se lahko vpišete z digitalnim potrdilom na povezavi https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=3765 ali pa osebno v času uradnih ur na RKS-OZ Ljubljana po predhodni napovedi.

>> PRVA POMOČ – TEČAJI IN IZPITI PRVE POMOČI za voznike in zaposlene, delavnice in tečaj za bolničarja
Osvežite svoje znanje prve pomoči, pripravite se za izpit iz prve pomoči za voznike motornih vozil ali se prijavite na tečaj za bolničarja. Prijave potekajo preko spletne strani www.prva-pomoc.si.

>>POSTANI PROSTOVOLJEC RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA

Priključi se veliki družini prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa. Delimo nekaj zapisov prostovoljcev, ki so nastali v zadnjem letu.

Čeprav je bil čas pandemije in omejitve druženja, nas nobeden obiskovanec ni zavrnil, nasprotno, prav vsi so se razveselili našega obiska bolj, kot vsebine vrečke, ki smo jo prinesli. Stavek, ki smo ga slišali skoraj od vseh obiskovanih je bil: »Joj, pa me res niste pozabili!«,
zapis prostovoljke Marinke po prednovoletnem 'brezstičnem' obiskovanju starejših

Iskrice v njihovih očeh, solze sreče, prijazen nasmeh, topla beseda, vse to doživiš ob srečanju z njimi in to pove prav vse. Meni, kot ostalim našim prostovoljkam seže globoko v srce, zato smo tu in sedaj zanje.
zapis prostovoljke Marjane, ki deluje v lokalni skupnosti (KORK)

Kaj je tisto, kar vas je vzpodbudilo k prostovoljstvu?
Preprosto, čutim se dolžnega, da v takšnih izrednih razmerah pomagam šibkejšim in ranljivejšim skupinam, predvsem starejšim. Nikoli ne ve(š)m ali ne boš morda tudi sam potreben pomoči in lepo je, če veš, da jo boš lahko dobil.
zapis prostovoljca Matjaža, aktivnega v času epidemije

OBJAVLJEN JE RAZPIS ZA NOVE ČLANE NASTANITVENE ENOTE, EKIP PRVE POMOČI IN PROSTOVOLJCE_KE KRAJEVNIH ORGANIZACIJ RDEČEGA KRIŽA
V naše vrste vabimo prostovoljce in prostovoljke, ki se želijo aktivirati v sistemu zaščite in reševanja – nove člane Nastanitvene enote in Ekip prve pomoči. Za odzivanje tako na vsakdanje stiske ljudi kot v primeru izrednih razmer pa so ključni tudi prostovoljci, ki delujejo v lokalnih skupnostih – pomagajo starejšim, organizirajo srečanja za povezovanje, zaznavajo stiske soljudi. Vključite se v našo mrežo, ki se odziva na potrebe ljudi! Prijave že sprejemamo, najkasnejši rok za prijave je 10. 9. 2021. Usposabljanje bo potekalo od oktobra 2021 dalje. Več informacij in prijave na:https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Razpis_za_prostovoljstvo_jesen_2021/

UP – učna pomoč in psihosocialna podpora družini
Kljub temu, da se je šolsko leto ravnokar zaključilo in imajo učenci počitnice, se že aktivno pripravljamo na novo šolsko leto, ko bomo ponovno otrokom in mladostnikom nudili učno pomoč in podporo. V kolikor bi vas veselilo prostovoljsko delo z učenci in njihovimi družinami vabljeni, da oddate spletni obrazec oziroma prijavnico na spletni strani: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/UP-ucna_pomoc_in_psihosocialna_podpora_druzini/ ali nam pišete na elektronski naslov: izmenjevalnica@rdecikrizljubljana.si.

KLUB 25 IN KLUB 100 KAPLJIC
Vabljeni, da se pridružite skupini prostovoljcev, kjer mladi prostovoljci Kluba 25 skupaj z dolgoletnimi krvodajalci – prostovoljci Kluba 100 kapljic spodbujajo krvodajalstvo v obliki predstavitev krvodajalstva in promocij na javnih dogodkih med mladimi in širše. Prijavite se na spletni strani: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Prostovoljstvo/.

INFORMACIJE O HUMANITARNI POMOČI
>> HUMANITARNA OSKRBA PREBIVALSTVA
V kolikor ste v stiski se obrnite na nas! Dosegljivi smo na 040 788 698.
Več: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Humanitarni_center/
Pomembno – zaradi letnih vzdrževalnih del od 15. julija do 15. avgusta oblačil in rabljenih predmetov ne bomo sprejemali.

DRUGE INFORMACIJE:
>>Vprašalnik o mobilnosti na področju MOL

V okviru delovne skupine Evropske mreže za boj proti revščini (EAPN Slovenija) si prizadevamo za postopno uveljavljanje morda največje socialne inovacije stoletja, to je univerzalnih temeljnih pravic. Mednje po našem prepričanju sodijo zdravstvo, šolstvo, skrbstvo, prebivališče, kultura, digitalna informatika in prostorska mobilnost. V tej anketi vas prosimo za sodelovanje v raziskavi, ki nam bo pomagala identificirati prednosti in pomanjkljivosti na področju prostorske mobilnosti na območju Mestne občine Ljubljana. Vprašalnik izpolnite na povezavi: https://1ka.arnes.si/a/27228 Hvala!

POMEMBNO: 
30. 7. – Svetovni dan prijateljstva

Lep pozdrav,
Ekipa Rdečega križa Ljubljana

Za več informacij in prijave pokličite na 01 425 34 19 ali pišite na info@rdecikrizljubljana.si  

Oglejte si tudi