Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

PD po Slovenjegoriški planinski poti 23.4.2022

S PD  Podpeč Preserje smo se že tretjič vrnili na območje srednjih Slovenskih goric, v zaledje najstarejšega slovenskega mesta Ptuja. Tako smo v soboto, 23.4.2022 prehodili pot od vasi Polenšak, pa skoraj do Markovcev.

 

Začeli smo v Polenšaku, pri Marijini cerkvi, pred spomenikom Rudolfa Maistra. Ker je vas na griču, je bil za ogrevanje pred nami spust. Potem pa po gričih gor in dol, gozdu, med naselji, travnikih, ob vinogradih. Na naslednji večji vzpetini je vas Prerad, z razgledom na bližnjo in daljno okolico. Na vrhu goric je postavljen znamenit Franc-Jožev stolp, ki je poleg ročke za vino upodobljen v njihovem grbu.  Istočasno je to zadnja « višinska » točka, od katere sledi le še spust na ravnino Ptujskega polja.  Naslednja postaja nas je čakala v Gorišnici pri Dominkovi domačiji. Privoščili smo si daljši počitek. Domačija je zaščitena kot spomenik kulturne dediščine. Ogledali smo si jo le od zunaj, saj ob našem obisku ni bila odprta. Nadaljevali smo skozi naselje, ob nasipu kanala HE Formin. Sledilo je vijuganje ob stari strugi reke Drave vse do Hiše usnja v Dolanah. Od daleč z mosta smo si ogledali grad Borl. Vstopili pa smo v območje Haloz. Pot smo zaključili v v Novi vasi pri Markovcih, kjer smo v gostišču Palaska po prehojenih 21 km ter 5 in pol urah hoje lahko poskusili še kulinariko tega območja.

 

S to etapo smo po štirih letih zaključili Slovenjegoriško planinsko pot. Ker pa so kraji tukaj zanimivi, smo rekli da se še vrnemo in drugo leto začnemo s Haloško planinsko potjo.

 

Marijan Božeglav

Oglejte si tudi