Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

IZLET DUB (Društva upokojencev Brezovica)

 

Četrtek, 10. maja 2018 odhod ob 8. uri z Brezovice...
Pot nas pelje do k
metije Podpečan, gradu Komenda v Polzeli, vrta zdravilnih zelišč in Fontane piva v Žalcu

»Dobro, da se nisem v torek odjavil!« je rekel eden od 34 udeležencev prvega izleta DUB; kljub deževni napovedi smo imeli sončen dan, nihče se ni izgubil, veliko novega smo izvedeli in spili več piva kot običajno in se dobro nahranjeni vrnili zadovoljni domov.

Na prvem postanku smo se okrepčali s Trojanskimi krofi, v nadaljevanju poti pa zvedeli, da je Vransko dobilo ime po vranah.

V Galiciji smo se ustavili na kmetiji Podpečan. Iznajdljiva mlada kmetica nadaljuje 250 letno tradicijo kmetovanja svojih prednikov. S pomočjo EU sredstev so obnovili staro kaščo tako, da imajo v njej sirarno, trgovino in sobe za kmečki turizem. Imajo krave, pujse, putke, zajčke in dobre domače klobase, različne sire, testenine, piškote in konzervirane razne domače proizvode.

V Polzeli je občina rešila pred propadom maltežanski grad Komenda. V rdeči občinski zastavi Polzele je maltežanski križ in kamniti lev. Grad na vzpetini in služi  za poroke, glasbeni šoli, knjižnici, restavraciji in turistični pisarni. V Polzeli rojeni pesnici in pisateljici Neži Mavrer so posvetili sobico v kotu knjižnice. Zanjo je pesnica odstopila svoje pohištvo, obleke, knjige, pisalni stroj (gospa je trenutno v domu starejših občanov na Gorenjskem).

Na poti nazaj v Žalec smo se ustavili na Vrtu začimb in zdravilnih zelišč, ki ga zaključuje z EU sredstvi Hmeljski inštitut. Med potkami smo okrog 14 ure, ob sončni pripeki pregledovali res veliko zbirko teh rastlin.

Izsušeni smo na  Pivski fontani radostno gasili žejo s šestimi vrstami piva in domov za spomin odnesli steklen vrček, ki ga je oblikoval Oskar Kogoj.

Okrog 17 ure smo se nahranjeni s pravim slovenskim kosilom v gostilni Čas (simbolično- prišel je čas..) odpravili proti domu.

 

Zapisala: MD Božič     Fotografija: M Šebenik

Oglejte si tudi