Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

FOTOREPORTAŽA: PD Podpeč Preserje na Kriški gori 3.12.2017

Zimsko vreme včasih malo ponagaja. Tako smo se pohodniki Podpeč Preserje z eno tedensko zamudo, 3.12.2017 podali na Kriško goro in Tolsti vrh.

 

Kar nekaj se nas je odločilo za snežni pohod. Štartali smo iz vasi Gozd in se po običajni poti podali v strmino Kriške gore. Nič kaj obetavno ni bilo videti. Mraz, poledenela pot in megla. Z višino, ko smo se prebili skozi oblačni pokrov, so se nam ob soncu raztegnile ustnice. Prečudovita bela pokrajina, lepo okrašene smreke, čisto mirno ozračje z jasnimi obrisi gora. Kmalu smo zagledali Kočo na Kriški gori 1471 m, ki je bila polna ljubiteljev gora. Nekako smo našli prostor, da smo lahko popili čaj. Nato je padla odločitev, da se skupina razdeli. Eni gremo naprej, drugi uživajo na toplem soncu, v dolini pa se zopet dobimo. Tako smo po deviško belem snegu, še dobro da so »krpljarji« naredili gaz, zagazili proti Tolstem vrhu. V snegu se pot časovno podaljša, vendar nam ni bilo žal truda. Vseskozi smo hodili nad meglenim morjem, občudovali naravo in si ogledovali najvišje vrhove naših gora. »Ljubimo gore«. Presenečeni smo bili tudi na Tolstem vrhu 1715 m, saj je bilo na njem kar dosti obiska. Po krajšem postanku in fotkanju, smo po drugi poti odšli v dolino. Bilo je precej strmo in po svežem snegu kar napeto. Pot gre namreč čez plazišče. Srečno smo ga prešli in se zopet potopili v meglo. V dolini sta se skupini združili in se odpeljali domov.

 

Tudi v zimskem času »Slovenija planinari«. Bolj zahtevno  je kot poleti, a ob uporabi ustrezne opreme, primerne pripravljenosti in dobri družbi ni težko. Le odločiti se je potrebno in narediti prvi korak. Vse dobro v novem letu in varen planinski korak.

 

Marijan Božeglav 

Oglejte si tudi