Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
32°C
18°C
JUTRI
34°C
18°C

FOTOREPORTAŽA : PD od Sivke do Ermanovca 9.2.2020

Dan po kulturnem prazniku, v nedeljo 9.2.2020 smo s PD Podpeč Preserje prehodili pot od Sivke, preko Bevkovega vrha do Planinskega doma na Ermanovcu.

 

Začeli smo v vasi Ledine. Že na začetku nas je začelo božati sonce, pozdravil velik »možic« in pomladne cvetlice. Hoja po gozdu je bila prijetna. Rahlo se je vzpenjala. Ko smo prišli na plano, se je odprl pogled na planote nad Idrijco. Mi smo zakorakali nazaj v gozd in prišli do poraščenega vrha Sivke 1008 m. Nadaljevali smo v vas Mrzli vrh, se soočili z mrzlim vetrom. Obisk Cerkljanskega hribovja pomeni izmenjajočo hojo gor in dol. Tako smo se morali za cca 350 m spustiti mimo Tušarjeve in Likarjeve domačije v Laniše, od koder nas je zopet čakal strm vzpon. Malo po asfaltu, travniku, do prijetno speljane strme poti pod Bevkov vrh 1051m. Pri kapelici na travniku, kjer se nahaja žig, so ta dan »gorski svedri« postavili klopco v spomin prijateljici, domačinki, ki se je smrtno ponesrečila lansko zimo pri sestopu z Grintovca. Kar hitro smo se spustili proti vznožju, v sirarni kupili nekaj sira ter nadaljevali na prelaz Kladje. Del poti smo nadaljevali po cesti. Del po pešpoti mimo ostankov karavle na Rapalski meji, od koder ni bilo več daleč do Planinskega doma na Ermanovcu 968 m.

 

Izmenjavalo se je sončno, oblačno, vetrovno vreme, ter hribi in doline. Bolj kot višina je bila potrebna vztrajnost, saj smo prehodili skoraj 20 km. Ni bilo pretežko. Imeli smo čas za klepet in na koncu za lepo druženje. 

 

Marijan Božeglav

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi