Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

FOTOREPORTAŽA : PD na Veliki Babi 6.5.2018

Ko si zaželiš zimsko turo, moraš iti v maju na pohod v visokogorje. Člani PD Podpeč Preserje smo v nedeljo, 6.5.2018 osvojili vrh Velike Babe nad Krnskim jezerom.

 

Vreme je bilo kot iz pravljice. Ravno prav toplo in z razgledi, ki so veliko obetali. Pohod smo začeli v Lepeni, pri domu dr. Klementa Juga. Na tabli je pisalo, da je dom pri Krnskem jezeru odprt, kar se je kasneje izkazalo za neresnico. Začetno ogrevanje se prične na mulatjeri, ki se lepo počasi dviga. Na nekaj mestih je pot podrta saj je čez njo zgrmel manjši plaz. Za nas ni predstavljal prevelike ovire, je pa bila to napoved, da v visokogorju poti še niso kopne. Pokazalo se je to pri zgornji postaji tovorne žičnice. Od tu naprej je bil sneg kar konkreten, a dokaj kompakten, tako da je omogočal kar normalno hojo. Novo presenečenje nas je čakalo pri odcepu proti naši »babi«. Smerna tabla je bila kar precej pri tleh, kar je bil znak za še kar precejšno debelino snega, posledično pa, da so bile tudi markacije pod njem. Nekako z občutkom smo se skozi pas gozda prebili  do pobočja pod goro. Odločili smo se iti po zelo strmem kopnem melišču med ruševjem. Res smo grizli kolena. Od tu dalje smo do vrha hodili praktično samo po snegu. Vrh Velike Babe, 2013 m, prvi naš osvojen dvatisočak v letu 2018 pa je bil kopen. Povzpeli smo se še na sosednjo Malo Babo, na kar smo vsi uživalo v čudoviti pokrajini. Pot navzdol je bila nevarnejša, tudi utrujenost nas je že načenjala. Šli smo hitreje, ker smo se drsali na podplatih, kjer pa je bilo strmina prehuda pa zelo previdno in počasi. Ko smo iz hudega prišli, ni bilo več problem priti do doline.

 

Naporen dan je bil v gorah. Velika višinska razlika, precejšna razdalja, snežni pogoji za hojo, toplo ozračje. Vse je bilo poplačano s prekrasnimi razgledi, mirom in super družbo.

 

Marijan Božeglav

Oglejte si tudi