Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Društvo upokojencev Brezovica

Nič kaj prijazno jutro, a smo se člani Društva upokojencev odpravili na izlet.

Tema: Po sledeh aleksandrink – zgodbe o pogumnih Slovenkah, ki so se zaposlovale v Egiptu pri bogatih družinah kot varuške, gospodinje ali dojilje in z zaslužkom preživljale svoje družine v Sloveniji.

Jutranja kavica je bila v Sežani, vodnik g. Bogdan nam je že med potjo povedal, da se nam v Sežani pridruži ga. Darinka Kozinc, predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink. Pripovedovala sta nam pretresljive zgodbe, ki so bile vtkane v kraje, skozi katere smo se vozili. Nato smo si ogledali Trst-okno v svet in slovo od rodne grude Slovenk, ki so se z ladjami podajale na dolgo in negotovo pot proti Afriki.

Pot nas je vodila mimo opuščenega kamnoloma Sistiana, kjer so Italijani zgradili turistično naselje za premožne Portopiccolo. Nato smo si ogledali starodavno ribiško vas Križ pri Trstu, rodno vas ene najbogatejših aleksandrink Jože Sedmak, ki se je s svojo kraško vztrajnostjo povzpela prav do angleškega dvora in vasi Križ finančno pomagala.

Sledilo je kosilo, zato smo se ustavili na kmetiji Mahnič, kjer smo si privoščili kraške domače dobrote in si ogledali vinsko klet.

Nadaljevali smo do Prvačine, kjer nas je sprejela ga. Vesna Umek, ki vodi kulturne dejavnosti in razstavo *V spomin aleksandrinkam*. Domačinke so nam v avtohtonih oblačilih pripravile kratek nastop v besedah prednic, ki so zapustile dom.

V Vipavi smo si na pokopališču ogledali dva egipčanska sarkofaga stara 4500 let, ki jih je leta 1845 zase pripeljal vitez Lavrin, doma iz Vipave, ki je služboval v Egiptu kot avstrijski konzul.

Vipavska burja nas je dobro prepihala, zato smo se hitro odpravili v avtobus in v večernih urah prispeli na Brezovico.

 

Društvo upokojencev je aktivno celo leto, tako smo v februarju imeli občni zbor.

Članom smo poročali o delu Društva v letu 2018:

začeli smo s pustovanjem, imeli smo občni zbor in se odpravili na več izletov in sicer na Štajersko-Žalec, Vače-GEOS, Zasavje, Steklarna Hrastnik, muzeji, Rimske terme, grad Sevnica. Imeli smo tudi martinovanje in novoletno srečanje. Pred novim letom smo obiskali in skromno obdarili naše člane nad 80 let. Družili smo se z otroki iz Vrtca Brezovica, udeležili smo se čistilne akcije. Od oktobra do maja poteka vsako sredo jutranja telovadba. V oktobru 2018 in februarju 2019 smo imeli računalniške delavnice, za kar gre zahvala ravnateljici OŠ Brezovica ga. Trček in prizadevnima predavateljema ga. Saši Žagar in g .Matevžu Kraševcu.

 

Vsak prvi torek v mesecu med 10. in 11. uro imamo uradne ure v pisarni Društva in vabimo nove člane, da se nam pridružijo. Vsekakor pa je dobrodošla vsaka ideja za še boljše delovanje društva.

 

Pripravila: Danica Selan

Oglejte si tudi