Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
10°C
-3°C
PET.
10°C
1°C
7991

Dnevi cepljenja z geslom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej«

»V peti val vstopamo s težkim korakom s prenizko precepljenostjo preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom. K cepljenju sem vas pozival ob vsaki priložnosti, ki mi je bila ponujena; tako v zasebnem življenju kot v funkciji ministra za zdravje. Toda odločitev za cepljenje je vaša odločitev in je jaz ne morem narediti namesto vas. Sam sem prebolevnik in 3x cepljen, cepljeni so tudi moja žena in otroci. Naredil bom vse, kar je v moči zdravstva, da cepljenje približamo vsakemu in da vsakemu omogočimo čim bolj enostaven dostop do cepljenja,« je dejal minister.

Zato organizirajo nove dneve cepljenja z geslom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej.«, ki bodo tokrat potekali med četrtkom ,13. januarja, in soboto, 15. januarja 2022. Vsi cepilni centri bodo v teh treh dneh odprti od osme ure zjutraj do osme ure zvečer, naročanje ne bo potrebno. Prav tako bo cepljenje organizirano v covidnih bolnišnicah. Mobilne enote bodo lokalna skupnost, združenje upokojencev Slovenije, gospodarstvo ali nevladne organizacije organizirale po potrebi v sodelovanju s cepilnim centrom, civilno zaščito in rdečim križem.

Naš cilj ostaja enak: s prvim, drugim ali tretjim odmerkom precepiti čim več ljudi. Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020. V prihajajoči grožnji omikrona je to še sporočilo še toliko bolj močno.

Zdravstvo pod težo koronavirusa še komaj vzdržuje svojo dejavnost, pa vendar je primarna raven pokazala svojo pripravljenost, da se vnovič s skrajnimi močmi organizira in ponudi najširše možno dostopno cepljenje. Na pomoč bodo znova priskočili zasebniki, zobozdravniki, lokalne skupnosti, civilna zaščita, rdeči križ. V tem tednu bodo organizirali novinarske konference, da bi novica o dnevih cepljenja prišla v vsako vas. »Izjemno pomembno vlogo pri obveščanju imate tudi vi, spoštovani mediji, zato vas ponovno prosim, da čim bolj obsežno in po svojih najboljših močeh informirate ljudi,« je dejal minister.

Na koncu se je dotaknil vseh sprememb glede dokazil oziroma ureditve statusa cepljenih, ki nas čakajo v kratkem. Samo še v januarju velja covidno potrdilo neomejeno, s 1. februarjem bomo njegovo veljavnost omejili na devet mesecev. Najboljša zaščita pred težkim potekom omikrona in hospitalizacijo je še vedno cepljenje. Svetovalna skupina za cepljenje je pretekli teden priporočila poživitveni odmerek tri mesece po cepljenju. »Zato prosim, da se udeležite dnevov cepljenja in se tako izognete obremenitvam in gneči v cepilnih centrih proti koncu januarja,« je zaključil minister Janez Poklukar.

Akademik Franc Strle je povedal, da je različica omikron zelo, zelo kužna, doba inkubacije pa je zelo kratka. S povsem preprostimi ukrepi, kot so oddaljenost, čimkrajše zadrževanje v zaprtih prostorih, ustrezno prezračevanje ter osebni ukrepi, kot sta higiena rok in kašlja ter nošnja mask, lahko omilimo širitev virusa. Najbolj pomembno je cepljenje.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi