Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Daj tačko! Steriliziraj svojo mačko

Mačka ima lahko na leto tri legla po šest mladičev ali celo več, kar pomeni, da ima lahko v enem letu tudi dvanajst do osemnajst potomcev. Potomci so dobre štiri mesece po kotitvi lahko že spolno zreli in nadaljujejo začaran krog.  

 

Zaradi prevelikega števila mačk je vsako leto zavrženih ogromno mačk. Pobijanje zdravih živali je z zakonom prepovedano, za to kaznivo dejanje se kršitelja kaznuje z globo od 800 do 1.200 EUR. Parjenje je težko preprečiti, število mačk pa hitro naraste. Najboljši kompromis je torej preprost rutinski poseg, kot je sterilizacija oz. kastracija, s katerim  lahko prekinemo začaran krog razmnoževanja. Poseg pa pozitivno vpliva na vedenje in zdravje vaše mačke. 

 

Sterilizacijo in kastracijo opravi veterinar.  Sterilizirane mačke imajo precej manjšo možnost, da zbolijo za rakom na seskih, jajčnikih in maternici in vnetju rodil, kar je lahko življenjsko nevarno. S kastracijo pa se precej zmanjša možnost pojava raka na prostati. Kastrirani samci običajno ne markirajo svojega ozemlja in se ne potepajo. S posegom mačke v veliki meri zaščitimo pred okužbo z mačjim aidsom (FIV) in mačjo levkozo (FeLV). Obe bolezni sta za mačke usodni, prenašata pa se predvsem med mačjimi pretepi in parjenjem. V nobenem primeru pa se ne prenašata na človeka. 

 

Poseg je priporočljivo opraviti pred spolno zrelostjo, to je nekje pri štirih do šestih mesecih starosti. 

Strošek posega je enkraten strošek in je minimalen v primerjavi s stroški, ki se pojavijo zaradi pretepov in poškodb ter hrane in vzreje mladičev.

 

Eva Gregorčič Cigoj 

Društvo za pomoč prostoživečim mačkam Mačjelovka 


Za več informacij o projektu Daj tačko! Steriliziraj svojo mačko obiščite spletno stran www.dajtacko.si, FB stran facebook.com/macjelovka ali pokličite Društvo za pomoč prostoživečim mačkam Mačjelovka na telefon 040 212 797.

Oglejte si tudi