Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
25°C
14°C
JUTRI
28°C
16°C
3396

Aprila je poudarek na zaselkih in maja na varnih povezavah med zaselki

Varna naselja in varne poti so področje na katerem je za izboljšanje stanja res dobrodošel vsak. Odprava kritičnih točk pa je odvisna predvsem od lastnikov in sosedov, saj tudi izkušnje kažejo, da brez njih nihče ne more odpraviti njihovega konkretnega problema, ki pa je istočasno tudi vsem nam skupni, saj ogroža vse udeležence v prometu in ne le lastnika in sosede. Medsebojni dogovor in iskanje ustrezne rešive ne predstavlja nobenega stroška. Je pa tudi čisto drugače, če nevarnosti odpravimo sami, ali pa odgovornim predlagamo dogovorjeno rešitev namesto, da izpostavljamo samo problem in pri odpravi tega ne sodelujemo. Tudi pri opisanih aktivnostih vam želimo veliko modrosti in potrpljenja in da bi vedno s pravočasno odpravo kritične točke, uspešo prehiteli nesreče.

Skoraj v vsakem naselju se najde tudi kak objekt, ki predstavlja potencialno nevarnost za tam živeče in mimoidoče. Na podoben način pa se domačini navadimo tudi druge kritične točke, da jih skoraj ne opazimo več, čeprav tudi nam otežujejo, ali celo ogrožajo življenje. V okviru Projekta prenove naselij in izboljšanja zaupanja med vsemi ljudmi, zato dobrohotno vabilo vse, da pozorno opazujemo svoja naselja in pravočasno predlagamo lastnikom odpravo nevarnosti, preden pride do naravne ali druge nesreče in jim pri odpravi nevarnosti tudi pomagamo. Ob tem ste k sodelovanju in na pomoč povabljeni sosedje in vsi drugi strokovnjaki s tega področja. Seveda pa pri preventivnih pregledih in pri odpravi potencialnih nevarnosti v svojem gasilskem okolišu, vedno rade pomagajo tudi domače gasilke in gasilci, za kar se vsem, tudi na tem mestu, iskreno zahvaljujem, z mislijo na pregovor, da je bolje in ceneje pravočasno preprečiti, kot reševati po nesreči.

Ker je stanje zelo podobno tudi v prometu, je Občinski svet Brezovica na svoji seji dne 23.4.1998, sprejel »sklep za izboljšanje prometne varnosti pešcev in kolesarjev. Strinjal se je s predlagano označitvijo varnih kolesarskih smeri oziroma poti - bližnjic po obstoječih občinskih in poljskih poteh ter kolovozih. Pri zasebnih parcelah (ob Ljubljanici, Drobtinki in drugod) pa so prehode dovolili lastniki. Sklep izpostavlja naslednje smeri varnih kolesarskih poti skozi Občino Brezovica:

       1.  - Ljubljana - Bevke - Vrhnika - Horjul - Polhov Gradec - Logatec...

       2.  - Ljubljana - Podpeč -  Pako - Borovnica - Bistra - Pokojišče...

       3.  - Podpeč - Črna vas - Ljubljana - Tomišelj - Ig - Rakitna Cerknica..

       4.  - Vnanje Gorice - krožna podeželska kolesarska pot        

Z določitvijo namena cest in označitvijo so izpolnjeni pogoji, da se nanje usmeri pešce in kolesarje ter v okviru pristojnosti redarske službe nadzira njihovo obnašanje. Vse tovrstne aktivnosti potekajo v povezavi s pristojnimi službami ministrstev, lastniki in mejaši površin in v dogovoru  z ostalimi skupnostmi prisotnimi na tem področju.«

 

Čeprav je zgoraj zapisan sklep star že dvajset let, je še vedno aktualen tako v vsakem naselju, kot tudi v medobčinskem smislu, saj še dolgo ne bo pločnikov in kolesarskih poti ob državnih cestah med naselji na območju Ljubljanskega barja in zaledja.

Varna naselja in varne poti so področje na katerem je za izboljšanje stanja res dobrodošel vsak.  Odprava kritičnih točk pa je odvisna predvsem od lastnikov in sosedov, saj tudi izkušnje kažejo, da brez njih nihče ne more odpraviti njihovega konkretnega problema, ki pa je istočasno tudi vsem nam  skupni, saj ogroža vse udeležence v prometu in ne le lastnika in sosede.

Medsebojni dogovor in iskanje ustrezne rešive ne predstavlja nobenega stroška. Je pa tudi čisto drugače, če nevarnosti odpravimo sami, ali pa odgovornim predlagamo dogovorjeno rešitev namesto, da izpostavljamo samo problem in pri odpravi tega ne sodelujemo. Tudi pri opisanih aktivnostih vam želimo veliko modrosti in potrpljenja in da bi vedno s pravočasno odpravo kritične točke, uspešo prehiteli nesreče.

Vnanje Gorice, 11.4.2018                                                  Drago Stanovnik

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi