Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Otvoritev in dan odprtih vrat vodarne Virje

Na sončno sobotno dopoldne, 18. junija, se je lepo število zainteresiranih občanov zbralo pred vodarno Virje ob cesti Podpeč–Podkraj. Potekala je namreč uradna otvoritev te pomembne pridobitve za občino Brezovica, ki je bila sicer zgrajena leta 2017, poskusno pa obratuje od januarja 2018. Vodarna Virje bo pomembno prispevala k preskrbi z neoporečno pitno vodo, ne glede na vremenske razmere, za skoraj 8 tisoč občanov. Za izvedbo je poskrbelo podjetje Kolektor Strix, d. o. o., nadzor pa je opravljalo podjetje SGS Slovenija, d. o. o. Poleg same vodarne je bila nameščena tudi nova potopna črpalka in urejen povezovalni cevovod do 150 metrov oddaljene vrtine Virje.

Župan, g. Metod Ropret, je povedal, da ima Občina Brezovica že ves čas postavljeni dve prioriteti: vlaganje v družbene dejavnosti ter doseganje okolijskih ciljev z vlaganjem v okolijsko infrastrukturo. Med najpomembnejšimi okolijskimi cilji je izgrajen sistem za oskrbo s čisto vodo in čiščenje te vode. V zadnjih desetih letih se je premoženje Občine Brezovice za nekajkrat povečalo, zato se je tudi več vlagalo in se je bistveno povečala razvitost občine. Med glavnimi investicijami je bila tudi vodarna Virje, za katero je bilo potrebnih kar 1.986.000 evrov. 1.230.000 evrov so pridobili iz evropskega kohezijskega sklada, 583.000 evrov je prispevala Občina Brezovica, 173.000 evrov pa Republika Slovenija. Gre res za enega nujnih sistemov za oskrbo občine. Velika prednost pa je tudi ta, da je celoten sistem kompatibilen s sistemom MO Ljubljana, iz katerega se bo še vedno lahko črpalo pitno vodo v primeru izrednih razmer. Zahvalil se je izvajalcu za kvalitetno opravljeno delo znotraj zadanih rokov, podjetju, ki je opravljalo nadzor, vodstvu in delavcem JKP Brezovica ter sodelavcem na komunalnem področju Občine pod vodstvom gospoda Marka Čudna. Z novo pridobitvijo se v občini Brezovica ne gre bati za dostop do pitne vode, ki je kot osnovna človekova pravica zapisana tudi v slovenski Ustavi.

Otvoritev je bila še lepša in slovesnejša zaradi Podpeškega okteta, ki je posebej za to priložnost zapel tri pesmi na temo vode: Pleničke je prala, Pri mrzlem studencu in Barjanska.

Župan, g. Ropret, podžupan, g. Čuden in direktorica JKP Brezovica, ga. Jurca Pulko so po uradnem delu slovesno prerezali trak in obiskovalci so lahko vstopili v prostore vodarne ter si v naslednjih urah ogledali delovanje naprav. Spoznali smo, da se kar do 98 % načrpane vode distribuira naprej v sistem, prej pa gre voda skozi postopek ultrafiltracije. To je fizikalni postopek, s katerim se iz vode odstranijo vse suspendirane snovi in delci, večji od 0,02 mikrona. Tako se iz surove vode izloči kalnost, organske makromolekule in vsi mikroorganizmi (bakterije, koloidi in virusi), medtem ko v vodi ostanejo vsi minerali in raztopljene soli. Voda teče skozi posebne membranske filtre, v katerih je izjemno gosto zbranih 14.600 cevčic s premerom 0,8 milimetra, skozi katere potuje 40 litrov vode na sekundo. Tako prečiščeni vodi se pred distribucijo v omrežje doda še dezinfekcijsko sredstvo za zaščito – natrijev hipoklorit. V manjšem prostoru zraven smo lahko videli kemikalije za pranje filtrov, v katerih se naberejo odvečne snovi, v sosednji stavbi pa hidroforno postajo za distribucijo vode in dva vodohrana s kapaciteto 250 kubičnih metrov. Ob izredno zanimivem ogledu se je bilo možno v zavetju sence tudi okrepčati, med drugim z vodo, ki so jo natakali kar direktno iz vodarne.

 

Oglejte si tudi