Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Otvoritev Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov

V četrtek, 5. decembra, je na Brezovici potekala otvoritev Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Potrebe po tovrstnih centrih so se v zadnjih letih povečale, zato se je tudi Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna v okviru svojih programov odločilo, da bo svoje znanje, zmožnosti, strokovnost in poslanstvo razširilo tudi na to področje. 

Zbrane goste je po glasbeni točki pozdravila direktorica Romana Rasperger, ki je dejala, da so zelo ponosni in veseli, da MKZ Rakitna odpira novo poslovno enoto na Brezovici ter se posledično še bolj približuje svojim uporabnikom. 50 odstotkov duševnih bolezni se razvije do 14. leta starosti, zato je ključnega pomena, da se to prepozna in začne ukrepati dovolj zgodaj. V Centru deluje mlada multidisciplinarna ekipa, katero sestavljajo dve psihologinji, specialna pedagoginja, socialna delavka, diplomirana medicinska sestra in zdravstvena administratorka, pridružila pa se jim bo še logopedinja. Direktorica je ob zaključku dejala, da verjame, da bodo uspešno pomagali otrokom in mladostnikom ter njihovim družinam do dobrega duševnega zdravja, in da želi celotni ekipi uspešno delo. 

Da Občina Brezovica pristopa k takemu razvoju, ga pozdravlja in podpira, je pritrdil tudi župan Metod Ropret, ki je še dodal, da so s sodelavci intenzivno iskali prostor kjer bi lahko Center dobil svoje prostore in da so trenutni prostori v najemu, vendar jih že naslednje leto nameravajo odkupiti. Zahvalil se je svojim sodelavcem, predvsem mag. Nataši Smrekar za korektno in učinkovito speljan projekt ter zaželel dobro delo in veliko uspeha kolektivu Centra. 

Sledil je glasbeni predah, nato je svoje misli, opažanja in vizijo z nami delila vodja Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, doktorica Jožica Maučec Zakotnik. 

Ana Tkavc Zajkesković, vodja Centra, je pred zbranimi povedala, da je sodeč po raziskavah duševna motnja prisotna pri skoraj 40 odstotkov prebivalstva. Duševno zdravje je sestavljeno iz petih področij in sicer iz notranjega psihičnega stanja, odnosov z drugimi, vsakodnevnega delovanja, uspešnega soočanja z izzivi in iz doprinosa skupnosti. Slednja je tudi dejala, da ni skrivnost, da skrb za duševno zdravje družbe temelji na dobrem duševnem zdravju otrok in mladih. 

Po vseh nagovorih sta trak prerezala župam Metod Ropret in direktorica Romana Rasperger in s tem simbolično otvorila Center. Vsi zbrani so bili vabljeni na ogled prostorov, druženje in pogostitev.

 

 

Oglejte si tudi