Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
27°C
11°C
JUTRI
23°C
15°C
Deli
5734

Osrednja prireditev ob občinskem prazniku Občine Brezovica

Občina Brezovica je letos obeležila svojo 25-letnico. V okviru praznovanja je potekalo več kulturnih in športnih dogodkov, v četrtek, 3. oktobra, pa se je ob 18. uri v Brezovi dvorani na OŠ Brezovica zgodila osrednja prireditev – Slavnostna akademija s kulturnim programom in podelitvijo občinskih priznanj.

 

Dogodek, ki ga je organiziralo Kulturno društvo Breza, se je začel s slovensko himno. Beseda je nato tekla o številnih dosežkih občine na različnih področjih. Župan Metod Ropret se je v svojem nagovoru zahvalil vsem, ki so skrbeli in še vedno skrbijo za dobro življenje v občini Brezovica. Poudaril je skupen napredek in složnost, ob tem pa se je zahvalil svojim sodelavcem, kulturnim in športnim društvom in drugim organizacijam, ki pomembno prispevajo k razvoju občine.

 

Sledila je predstavitev nagrajencev in podelitev priznanj. Prejeli so jih Krajevna organizacija Rdečega križa Notranje Gorice – Plešivica, Polharsko društvo Krim, Prostovoljno gasilsko društvo Brezovica pod Krimom in Janko Ambrožič. Častna občanka, Marija Veršič, ki je na oder stopila s slovenskim navijaškim šalom in zbrane takoj nasmejala, je pokazala, da je velika ljubiteljica športa. Kasneje smo jo povprašali, kateri šport ji je najljubši, njen odgovor pa je bil hiter in jedrnat: »Trenutno košnja.«

 

Za glasbeno popestritev so poskrbeli harmonikaš Dejan Maleš, pevec Urban Križaj in Mešani pevski zbor Brezovica pod vodstvom dirigenta Toneta Rozmana. Program je povezoval Gregor Žitko, slavnostni dogodek pa se je zaključil z zakusko in druženjem.

 

Predstavitev nagrajencev

 

Častna občanka Občine Brezovica:

Marija (Minka) Veršič je ženska mnogih talentov, ki ljubi tradicijo in jo s ponosom ohranja. Rodila se je leta 1943 in kar hitro občutila pomanjkanje povojnega časa. Leta 1963 se je zaposlila v tovarni Šumi, kjer je ostala 6 let. V tistem obdobju je bila najmlajša predsednica sindikata v Sloveniji. Pri 22-ih letih je odšla na delo v Avstrijo, kar pa je ni ustavilo, da se je vračala na domačijo in jo redno vzdrževala. Ob vrnitvi v domovino jo je obnovila. Leta 2007 napisala kroniko »Brezovica – Srce za zapahi«.

Minka je bila ves čas zelo aktivna športnica. V mladih letih je tekmovala v atletiki, zmagala v krosu v Podpeči in bila članica strelskega društva z zračno puško. Bila je tudi predsednica ŠD Partizan na Brezovici. V Avstriji je nekaj časa igrala nogomet, aktivna je bila tudi v metanju okroglih plošč na ročaju (športu podobnem današnjem curlingu), v katerem se je udeležila tudi avstrijskega državnega prvenstva.

Leta 2007 je pričela tekmovati v košnji z ročno koso. Dosegla je nekaj izjemnih rezultatov: 4x je bila državna prvakinja, 7x podprvakinja, 4x pa je zastopala Slovenijo na Evropskih prvenstvih. V kategoriji nad 60 let je postala večkratna svetovna prvakinja (2016, 2017 in 2018), uspešna pa je bila tudi v ekipnih tekmovanjih na SP. Obenem je aktivna članica društva ŠKTD Lokvanj, s katerim se je skupaj s 70 kosci v lanskem letu udeležila dogodka v košnji trave za Guinessovo knjigo rekordov. Med vsemi kosicami je bila ravno Minka najstarejša udeleženka.

Hkrati je ena najbolj gorečih podpornic Slovenske ljudske stranke, v katero je včlanjena od leta 1988. Bila je večletna predsednica OO SLS Brezovica, lani pa je postala častna predsednica omenjenega odbora. V mandatu 2014–2018 je bila tudi svetnica OS Občine Brezovica.

 

Priznanje Občine Brezovica:

Krajevna organizacija Rdečega križa Notranje Gorice - Plešivica deluje že več kot 10 let. Člani si prizadevajo olajšati vsakdan socialno najbolj ogroženih družin in posameznikov v njihovem kraju. Pred 5. leti je bila ustanovljena še občinska ekipa prve pomoči, ki jo sestavljajo članice iz različnih krajev občine. Od takrat naprej neumorno širijo zavedanje o pomembnosti znanja osnov prve pomoči, predvsem pa spodbujajo čut za sočloveka in solidarnost. V svojem delovanju sodelujejo z upokojenci, planinci, domom za starejše občane, šolami in vrtci ter gasilskimi in ostalimi društvi v občini. Letos so bile nominirane za Naj prostovoljke leta in prejele priznanje predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja.

 

Priznanje Občine Brezovica:

Polharsko društvo Krim letos obeležuje 40-letnico obstoja. 17 ustanovnih članov si je na Rakitni za program dela zastavilo skrb za ohranjanje polhanja in polharskih običajev, vzgojo mladih polharjev za spoštljiv odnos do narave in gozdov, varovanje narave in okolja ter pravilen način polhanja. Leta 1980 so začeli graditi polharski dom, ki je bil zgrajen v celoti s prostovoljnim delom, prostovoljnimi finančnimi prispevki in podarjenim lesom okoliških kmetov. Odprli so ga leta 1982, dogradili pa 2002 in v njem uredili sanitarije in polharsko zbirko, ki je na ogled obiskovalcem in otrokom iz osnovnih šol in vrtcev. V domu in njegovi okolici prirejajo tradicionalne vsakoletne prireditve, na katere vabijo tudi prijatelje in simpatizerje društva. Prizadevajo si čim boljše poznavanje življenje polha in njegov simbiotski odnos v gozdu.

 

Posebno priznanje Občine Brezovica:

Prostovoljno gasilsko društvo Brezovica pod Krimom se je osnovalo pred dobrimi petdesetimi leti, ko so se vaščani Gorenje Brezovice po požaru kozolca Ane Koprivec odločili, da ustanovijo lastno društvo. Z denarjem od posekanega lesa so kupili motorno brizgalno znamke Savica, ki je bila na Gorenjo Brezovico pripeljana s takrat edinim avtom v celi vasi, ter drugo potrebno gasilsko orodje za gašenje. Po pobudi pokojnega Jožeta Mazi so ustanovili prostovoljno gasilsko društvo Brezovici pod Krimom. Leta 1996 so se odločili, da bodo šli v izgradnjo večjega gasilskega doma na Dolenji Brezovici. Naslednja večja pridobitev se je zgodila leta 2001, ko so od gasilskega društva Vnanje Gorice odkupili rabljeno gasilsko vozilo TAM, leta 2015 pa povsem novo vozilo Iveco. V vseh letih so dokaj uspešno nastopali tudi na tekmovanjih za mladino in si tako z dobrim delom z mladimi zagotovili podlago za nadaljnji obstoj društva.

 

Posebno priznanje Občine Brezovica:

Janko Ambrožič je zavezan tako prostovoljnemu kot poklicnemu gasilstvu.  Mesto poveljnika Gasilske zveze v Občini Brezovica je prevzel aprila 2004. Svoje delo je opravljal vestno in odgovorno ter s spoštljivim odnosom do zahtevne vloge, ki mu je bila zaupana. Nobena naloga  ali pot, ki jih ni bilo malo, mu nikoli ni bila odveč. V času njegovega poveljevanja štabu GZ se je primerilo kar nekaj velikih ujm, kot so toča in poplave, najbolj odmevno in zahtevno pa je bilo posredovanje ob žledu leta 2014, ki je prizadel praktično celotno območje občine Brezovica. Vse intervencije pod njegovim vodstvom so bile odlično strokovno koordinirane, posledice za prebivalce pa omejene na najnižjo možno raven.

Na njegovo osebno željo so konec lanskega leta sprejeli njegov odstop z mesta poveljnika GZ. S tem posebnim priznanjem se mu zahvaljujejo za njegov trud in vloženo delo v vodenje štaba GZ.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi