Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Mladina obiskala Gasilsko šolo na Igu

Na prvo soboto v oktobru, mesecu požarne varnosti, smo se z mladino odpravili na ogled Gasilske šole, ki deluje v sklopu Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje RS (ICZR) na Igu. ICZR je bil ustanovljen leta 1992, kasneje pa so mu dodali še enote v Sežani, Pekrah in v Logatcu. Prostovoljni gasilci ICZR dobro poznajo, saj se tam udeležujejo različnih dopolnilnih usposabljanj.  Najbolje pa delovanje Gasilske šole spoznajo udeleženci na usposabljanju za pridobitev poklica gasilec, ki traja šest mesecev.

Tudi to soboto je bilo v centru pestro, saj je potekalo kar nekaj usposabljanj. Po uvodnem predstavitvenem filmu, smo na vadbenem poligonu lahko opazovali različne skupine gasilcev: prvi so se urili v reševanju z višin, drugi na praktičnih vajah, ki so obvezne v raznih temeljnih usposabljanjih, tretji v ravnanju ob nesreči z nevarnimi snovmi, itd. Ogledali smo si tudi vadbeno stezo za izolirne dihalne aparate (IDA) in naprave za preizkus fizične sposobnosti, ki jo moraš pokazati, če se usposabljaš za nosilca IDA. V sklopu trimskega kabineta imajo tudi telovadnico za vzdrževanje kondicije, bazen za usposabljanje reševanja na in iz vode, manjšo plezalno steno z nekaj oprimki, objekt za usposabljanje reševanja izpod ruševin, vadbeni predor, itd.

Predstavnik Gasilske šole, Marko Zibelnik, nam je predstavil še veliko zanimivega tako, da smo na koncu ugotovili, da "biti gasilec" ni lahko.

Oglejte si tudi