Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija Alkohol in prihajajoči vikend

V tem tednu poteka druga letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti v času nacionalne preventivne akcije poostreno nadzirajo psihofizično stanje voznikov. Preverjajo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajajo preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Akcija bo potekala do vključno 12.11.2023.

Zaradi povzročiteljev prometnih nesreč v dovoljeni meji alkohola v krvi je lani v prometnih nesrečah umrlo 6 oseb, 32 je bilo hudo telesno poškodovanih, 122 pa lažje telesno poškodovanih. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je letos v smrtnih prometnih nesrečah znašala 1,14 promila. Vzroki za smrtne prometne nesreče alkoholiziranih povzročiteljev so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran/smer in nepravilno prehitevanje. Policisti so letos odredili 344.237 alkotestov, od tega je bilo 9.319 pozitivnih in 213 odklonjenih. Odredili so 1.166 strokovnih pregledov na droge, od tega je bilo 191 pozitivnih in 639 odklonjenih.

Agencija za varnost prometa in Policija pozivata k odgovorni vožnji in ravnanju v prometu, zlasti v prihajajočem zaključku tedna, ko bodo po vsej Sloveniji organizirana Martinovanja in številne prireditve, ki so povezane z alkoholom.

Oglejte si tudi